ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Лекарствата за състрадателна употреба – за сметка на производителите им

Puls.bg   |   23 август 2017   |   Коментари 0
   
   
Лекарствата за състрадателна употреба – за сметка на производителите им

Източник: ЦЗПЗ

Лекарствата за състрадателна употреба, които иска да въведе Министерство на здравеопазването, ще бъдат за сметка на фармацевтичните компании, които ги разработват. Това обяви пред БНР проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз, по повод новия законопроект. 
 
„Те имат интерес да съберат максимално обемна, изчерпателна и качествена информация за своите продукти. Те дори подкрепят въвеждането на подобна възможност за българските пациенти, защото това би им позволило впоследствие да получат по-бързо и по-изчерпателно разрешение за употреба - за съответните индикации, диагнози, за които е предназначен лекарственият продукт“, обясни той. 
 
Освен фармацевтичните компании, голяма отговорност за въпросните лекарства ще има и лекуващият лекар. Той трябва да подбере правилно пациента и да е информиран за възможните нежелани лекарствени реакции при употребата, стана ясно от думите му. 
 
Приложението на медикаменти за така наречената състрадателна употреба е регламентирано в Европейския съюз още през 2004 г., но тя може да бъде реалиизрана чак сега у нас след изменения на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Макар и закъсняло, въвеждането на тези медикаменти в практиката е още една възможност за българските пациенти да се лекуват, посочи той. И уточни, че това ще бъдат лекарства, които все още не са получили разрешение от Европейската агенция по лекарствата. Те ще помогнат на пациенти, чийто нужди не могат да бъдат покрити от наличните на пазара лекарства.
 
Ако промените в закона за лекарствените продукти в хуманната медицина бъдат одобрени от парламента, то този тип лечение трябва да бъде записано много прецизно в последващата наредба за приложение, смята още проф. Гетов. 
 
Министерството на здравеопазването има готовност да създаде работна група, която да направи проект за наредба, за да няма забавяне след законодателното разрешаване на казуса, коментира от своя страна заместник-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева. Миналата седмица тя представи официално промените, които иска да въведе МЗ.  
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от По-красиви днес
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter