ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Доц. Йорданка Глухчева - сред 20-те най-добри учени в света

Puls.bg   |   23 август 2017   |   Коментари 0
   
   
Доц. Йорданка Глухчева - сред 20-те най-добри учени в света

Източник: Bulgaria ON AIR

Доцент Йорданка Глухчева от Българската академия на науките е сред 20-те избрани за финала на конкурса за най-изявени млади личности в света за 2017 (The Outstanding Young Persons in the World - TOYP). Тя е отличена в категория „Иновации в медицината“ в националния кръг на формата, заради дългогодишната си работа в тази област. 
 
„Конкурсът датира от 1933 г., а в България за първи път е проведен през 2015 г. Тази година се провежда за трети път. Аз получих информация за него от научния секретар на нашето направление в БАН и бях номинирана от начуния съвет на института“, разказва проф. Глухчева пред Bulgaria ON AIR
 
Тази година номинациите за конкурса са на над 200 учени от цял свят. От тях са подбрани 20 полуфиналисти. Накрая журито ще определи 10-те най-добри. „Могат да кандидатстват представители от различни области- спортисти, икономисти, хора с различни увреждания, преодоляли своя проблем, ние от медицината и иновациите... Кандидатите са доста разнообразни и вероятно на журито ще му бъде доста трудно да селектира най-изявение десет“, коментира още номинираната българка. 
 
Доц. Глухчева се занимава с изследването на метали още от 2007 г., след като успешно защитава своята дисертация. За нея и колегите й трудностите са едно предизвикателство, с което трябва да се справят по пътя на мечтания успех. „В последните няколко години аз и интердисциплинарен колектив изследваме влиянието на различни метали и техните съединения върху кръвообразуването и натрупването им върху различни органи в експериментални модели на гризачи“, обяснява още тя. 
 
 
Важно е хората да познават всички тежки метали, казва ученът от БАН. И уточнява, че те са природни замърсители и при натрупването им в организма могат да настъпят големи промени. Голяма част от тях влизат и като компоненти на хранителни добавки. Има ги в голяма част от храните, които ние ежедневно консумираме. 
 
Основният проблем в работата, който срещат проф. Глухчева и колегите й, е намирането на финансиране за скъпоструващите изследвания, които правят. 
 
Всеки, който иска да подкрепи българката, може да го направи до 25 август на адрес https://toyp.jci.cc/
 
Вижте повече от видеото: 
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Взаимоотношения
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter