ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

МЗ със законопроект за състрадателна употреба на лекарства

Puls.bg   |   18 август 2017   |   Коментари 1
   
   
МЗ със законопроект за състрадателна употреба на лекарства

Източник: IStockphoto

Министерство на здравеопазването предлага въвеждането на така наречената състрадателна употреба на лекарства. Това стана ясно от думите на зам.- министърът на здравеопазването Лидия Нейчева, която днес представи проект за промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. 
 
„Тези пациенти, за които няма друга алтернатива, биха получили възможността по този начин да имат шанс за лекуване с тези нови лекарства. Нейчева уточни, че те са минали фазата на клиничните проучвания, т.е. са приключили, но не са регистрирани в държавата, безплатни са за пациентите, особено за тежки, нелечими заболявания. Финансирането на тези лекарства ще бъде от фирмите-производители и ще обхване основно пациентите с онкологични заболявания“, обясни тя. И изтъкна, че възприема състрадателната употреба на лекарства като лична кауза. 
 
Източник: Министерство на здравеопазването
 
„Този законопроект е подготвен от предишния кабинет, в него сме направили козметични промени и той е нотифициран от ЕК, а политическата подкрепа за него е важна за нас“, каза още зам.- министърът.
 
Министерството на здравеопазването ще разчита на подкрепата на политическите сили в парламента, за да ограничи паралелния износ на лекарства. За тази цел ще бъде създаден експертен съвет, чийто представители ще следят пазара и най-вече недостига на медикаменти. Друга съществена промяна, която смята да направи екипът на проф. Николай Петров, е намаляваме на административната тежест при клинични проучвания и даряване на лекарства. 
 
„В първия момент промените няма да са много приемливи за някои участници. Когато, обаче, това е национален интерес,  трябва да се обединим около идеята, защото хората страдат от недостига на лекарства... Лекарствата в България са с много ниски цени и са апетитни да бъдат изнасяни“, допълни Нейчева. 
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Лидия Нейчева     2017-08-19 11:28:56
Госпожа Нейчева ще бъде ли възобновен отново вноса на Ривотрил Rivotril ?
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Йога и медитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter