ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Д-р Кацаров: Поръчката за системата на тел. 112 закъсня

Puls.bg   |   14 август 2017   |   Коментари 0
   
   
Д-р Кацаров: Поръчката за системата на тел. 112 закъсня

Източник: Bulgaria ON AIR

Обществената поръчка за подновяване на системата на спешния телефон 112 закъсня. Министерство на здравеопазването трябваше да я пусне много по-рано, за да не се стига до кризисна ситуация. Това заяви пред Bulgaria ON AIR д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването. Той и бившият директор на „Пирогов“ доц. Спас Спасков коментираха в „България сутрин“ какво ще стане, когато днес спрат поддържането на въпросната система на Спешна помощ. 
 
"Задачата на тази локализация на линейките е да се следят автомобилите и сложността на оказаната медицинска помощ, а не откриването на местата, за които са повикани. Шофьорите са добре информирани и откриват нужното място. Но системата значително улеснява и подобрява целия процес", каза доц. Спас Спасков и уточни, че проблемът е по-скоро в контрола върху дейността на линейките- кога и как пристигат. 
 
Поддържката на системата е много скъпа и Министерство на здравеопазването е в правото си да поиска по-ниска цена, посочи д-р Кацаров, според който близо милион и половина за поддръжка е много голяма сума. Той я сравни с парите на общинска болница за една година. 
 
 
Има и други системи за контрол в Спешна помощ. Не трябва да мислим, че като едно нещо го няма и в системата на Бърза помощ ще настъпи катастрофа, коментира още доц. Спасков и изтъкна, че най-малко екипите ще бъдат кординирани чрез телефонните връзки. Въпреки това рискът за непристигане или загубване на линейката, както и дискординация на адресите, нараства. „Телефон 112 даваше грешки още от преди, тъй като сигналът се губеше още преди повикването да стигне до спешния център. Подновяване трябва да има, а цената за поддръжка трябва да се смъкне", отбеляза д-р Стойчо Кацаров. 
 
Повече може да видите във видеото: 
 
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Взаимоотношения
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter