ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Финансист: Трябват още мерки за демонополизацията на НЗОК

Puls.bg   |   11 август 2017   |   Коментари 0
   
   
Финансист: Трябват още мерки за демонополизацията на НЗОК

Източник: Bloomberg TV

Управленската програмата в сектор „Здравеопазване“ е баланс между мерки, които са приети от съсловието и такива, върху които може още да се дебатира. Това заяви пред Bloomberg TV финансистът и консултант в сферата на здравеопазването Живко Иванов. И уточни, че са нужни по-конкретни стъпки що се отнася до демонополизацията на Националната здравноосигурителна каса. 
 
„Това е основополагащ документ, който очаквхме новото правителство да състави и да очертае рамката или посоките, в които възнамерява да работи в рамките на следващите години... Демонополизацията на Здравната каса е доста слабо застъпена. Макар и формулирана като един ясен приоритет, единствената мярка, с която се ангажира програмата е стартирането на обществен дебат“, каза той. 
 
Либерализация на дейността по клинични проучвания, подобряване на механизма за оценка на здравните технологии, търсене на реални доказателства за ефективността на даден нов медикамент, са нещата, които Иванов смята за добри идеи във въпросната програма. Що се отнася до електронното здравеопазване, той бе категоричен, че на това ниво страната ни все още се проваля и има какво да подобри. „Когато един пациент постъпи в произволно лечебно заведение- било то за доболнична или болнична помощ, лекарят, който е срещу него, трябва да може да види всичко, което му е изписвано на този пациент, тоест да види цялата му здравна история“, продължи консултантът в сферата на здравеопазването
 
Генеричното заместване е една от спорните мерки в управленската програма, посочи Живко Иванов. „Със сигурност има нужда от още обществен дебат. Но има и мерки, които са безспорни и със сигурност ще доведат до подобряване на работата както на държавните институции, така и на частния сектор“, допълни той.
 
Още от разговора в предаването „Бизнес старт“ може да видите във видеото: 
 
 
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Алтернативна медицина
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter