ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Спасиха лицето на мъж в Пирогов с автотрансплантация

Иванка Гъркова   |   08 август 2017   |   Коментари 0
   
   
Спасиха лицето на мъж в Пирогов с автотрансплантация

Източник: УМБАЛСМ „Пирогов“

Спасиха 43-годишен мъж с рак на лицето чрез поставянето на 3D принтиран индивидуален имплант. Операцията, осъществена преди дни в УМБАЛСМ „Пирогов”, е уникална сама по себе си за Югоизточна Европа. Това съобщиха на специален брифинг в болницата. 
 
„Това е един клиничен случай, който според нашето професионално мнение е уникален понастоящем за България и който осъществихме в колаборация с Клиниката по неврохирургия и проф. Николай Габровски. Касае се за пациент с обширен и агресивен злокачествен тумор в долната част на лицето и шията, в ляво, при който се осъществи индивидуално планиране по съвременна CAD CAM технология в Германия“, обясни доц. Николай Янев, който пристига специално от Англия, за да осъществи сложната автотрансплантация. 
 
Няколко седмици преди операцията е извършена така наречената виртуална симулация, след което е изготвен съответния имплант за пациента. „Благодарение на тези съвременни технологии тази операция бе планирана по такъв начин, че да съкрати времето за осъществяване. Ако не бяха разработени тези индивидуални импланти, вероятно операцията би била два пъти по-дълга, а и с много по-голям риск за пациента. Надеждите са ни, че естетическият ефект от тези индивидуализирани импланти ще бъде много по-висок, отколкото ако ние ги модифицираме по време на операцията“, каза проф. Николай Габровски, завеждащ Клиниката по неврохирургия и зам.-директор на „Пирогов“. 
 
 
13-часовата автотрансплантация е извършена от два екипа от специалисти на Лицево-челюстната хирургия в София и Клиниката по неврохирургия на „Пирогов“, сред които повече от 10 хирурзи, анестезиолози, медицински сестри  и друг персонал - общо 25 човека. Лекарите взели меки мускулни тъкани и кожен участък от областта на подбедрицата на пациента и чрез микро-съдови техники я трансплантирали на лицето му. „При този тип най-съвременни технологии имаме възможност не само да симулираме оперативна дейност, но и така да планираме най-вече костните реконструкции, че от правата кост на малкия пищял на подбедрицата да оформим дъгообразно извитата кост на долната челюст. Имаме възможност не само да рехабилитираме до едни много високи естетически критерии лицето на пациента, а и функционално да го възстановим дори чрез поставяне на зъбно-челюстни импланти за в бъдеще“, каза още доц. Янев. 
 
Пациентът има много добри показатели след интервенцията, движи се и е контактен. След нея той не само ще изглежда по-добре естетически, а и ще може да говори, дъвче и се храни нормално. „Всичко това се осъществи на територията на Клиниката по неврохирургия в „Пирогов“ не случайно, защото тя разполага с най-съвременна техника- както микроскопска, така и поддържаща пациента по време на дългата операция“, продължи доцентът, който практикува във Великобритания. 
 
 
„Ние хирурзите сме свикнали да имаме тежки и дълги операции. Такова е естеството на нашата работа. Но това, което бе осъществено преди 4 дни, беше впечатляващо дори и за нашите мащаби. Няколко екипа едновременно работеха на различни участъци от пациента, всеки от който в подължение на часове работеше с микроскоп и възможно най-финните микроинструменти, които се ползват, за да се погрижат не просто физически да се прехвърлят части и тъкани от едно място на друго, а включително да бъдат свързани и съдове от порядъка на милиметър. И всичко това да бъде осъществено след една много тежка резекция, впечатляващо радикална, а болният в момента да се разхожда по коридора. Това бих казал, че е един хирургически героизъм като обем на интервенцията. 
 
При повече от половината пациенти, страдащи от злокачествени заболявания на главата и шията, е необходима реконструкция със съвременни методи и технологии, които се използват често в чужбина. Принтирането на лицеви, храниални или скелетни импланти може да се осъществи от различни материали. Доц. Николай Янев и проф. Николай Габровски смятат да продължат сътрудничеството си, за да може този вид интервенции да навлязат все повече в България.
 
Повече за уникалната операция може да видите от репортажа на Bulgaria ON AIR:
 
 
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Бебе. Кърмене.
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter