ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

И други фондации защитиха Центъра за асистирана репродукция

Иванка Гъркова   |   20 юли 2017   |   Коментари 0
   
   
И други фондации защитиха Центъра за асистирана репродукция

Източник: Pixabay

Още две фондации защитиха ръководството на Центъра за асистирана репродукция. Председателите на „Искам бебе“ и „Майки за донорство“- Мария Янева и Мариела Великова, са изпратили писмо до д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация. То е по повод изявления на представителите на сдружение „Диабет, предиабет и метаболитен синдром” за работата н ЦАР, дадени на специална пресконференция на 18 юли. 
 
„Искането на оставката на ръководството на ЦАР е неоснователно и обвиненията към д-р Мария Георгиева са безпочвени, неверни и накърняват доброто име и престиж както на директора, така и на институцията като цяло“, продължава писмото. Двете фондации изтъкват, че подкрепят становището на сдружение „Зачатие“ за работата на центъра и успеваемостта на процедурите. 
 
„Хвърлянето на неоснователни твърдения в публичното пространство, подаване на неверни данни и уронване обществения имидж на лекари и институции е не просто недопустимо, но е в разрез с всички етични норми. Още повече когато това касае една огромна пациентска общност“, посочват представителите на „Искам бебе“ и „Майки за донорство“ и настояват Етичната комисия към НПО да разгледа тяхното писмо и вземе становище по казуса.
 
Междувременно УС на сдружение „Диабет, предиабет и метаболитен синдром“ се събра и излезе с официална декларация, в която има 7 точки за промяна на работата на Центъра за асистирана репродукция и ин-витро клиниките в страната. „Настояваме за осигуряване достъпа на етични консултанти, пациентски помощници, психолози и пациентски застъпници до клиниките за ин-витро процедури. Настояваме да се въведат в етичните кодекси на болниците клаузи относно тяхната работа с цел да се подобри разбирането между лекарите и пациентите, те да говорят на един език, да се възвърне доверието на пациентите в лекарите и да се намерят ресурси за това лекарите да бъдат обучени да говорят по-разбираемо на пациентите, с уважение, с търпение“, пише Мария Александрова, управител на сдружението. 
 
Редица ин-витро центрове в България не издават амбулаторни листове с детайлно описание на манипулациите и процедурите, свързани с ин-витро процедурит, смятат от сдружението. „Това касае например гинекологични прегледи, разпечатки от извършените ехографиите, манипулации като брой антрални фоликули, разположение, размери на яйчниците, размер на матката и лигавицата на матката. Липсата на медицински документи или непълните такива затруднява лечението на пациентите, ако те преминат в друга болница или клиника“, казва още Александрова. 
 
В началото на седмицата от пациентски организации "Заедно  с теб" поискаха оставката на д-р Мария Георгиева, директор на Центъра за асистирана репродукция. "Докладът на Сметната палата изнася шокиращи данни - липсва всякакъв контрол относно проверки. В последните 2-3 години липсва проверка на документацията относно протоколиране на яйцеклетки. За 2 години (2014-2016 г.) само едно лечебно заведение има редовни документи. Всички останали нямат приложена документация", коментира пред Bulgaria ON AIR Пенка Георгиева, председател на "Заедно с теб". Още от нейния коментар може да видите във видеото:
 
 
 
 
 
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Хрема при детето и най-честите усложнения, до които води

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Бременност и раждане
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising