ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Безплатни прегледи за старческо перде в Пловдив

Puls.bg   |   11 юли 2017   |   Коментари 0
   
   
Безплатни прегледи за старческо перде в Пловдив

Източник: Pixabay

Безплатни прегледи за старческо перде и макулна дегенерация ще се проведат в Пловдив. Те са организирани от Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ и ще продължат до 18 юли. 
 
Тъй като заболяването се развива с напредване на възрастта, кампанията е насочена към пациенти след 55-годишна възраст, съобщи началникът на клиниката проф. д-р Нели Сивкова.
 
Пациентите, които искат да се възползват от прегледите, трябва да си запишат предварително час на тел 032 602 649 от 8:30 до 12:00 часа (от понеделник до петък).
 
Макулата е централната част на ретината, с която фиксираме. Когато работим на компютър, четем, фиксираме само с една точка. Всичко друго е периферно зрение. И тъй като напрягането на зрителния орган е огромно в последните 30 - 40 години, особено след нахлуването на компютрите, се увеличава и натоварването и на макулата. Това води до повишена биохимична, метаболитна активност, отлагане на отпадни продукти под ретината и оттам до дегенерация на макулата.
 
Макулната дегенерация и сенилната катаракта засягат и двата пола и обикновено покосяват и двете очи. Около 30% от хората след 75-годишна възраст са засегнати от макулна дегенерация. При нея се получава увреждане на централната част на ретината, докато при катарактата има помътняване на собствената леща на окото. Намалено зрение за далече и близо, влошена контрастна светлочувствителност, разкривяване на образите, са сред оплакванията, които са сходни и при двете заболявания и трудно се различават. 
 
Единственото ефикасно лечение е оперативното. Затова и извършването на периодични контролни прегледи в тази възрастова група е от изключителна важност, коментира още проф. д-р Нели Сивкова.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Секс и здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter