ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Проф. Петров: Областните болници да изчистят неразумните харчения

Puls.bg   |   06 юли 2017   |   Коментари 0
   
   
Проф. Петров: Областните болници да изчистят неразумните харчения

Източник: МЗ

Общинските болници трябва да преразгледат договорите за външни услуги, лекарства и консумативи, както и да изчистят неразумните разходи, за да са в по-добро финансово състояние. Това препоръча министърът на здравеопазването проф. Николай Петров, който се срещна с представители на Националното сдружение на многопрофилните областни болници за активно лечение (НСМОБАЛ). Заедно те дискутираха проблемите в лечебните заведения и здравеопазването. 
 
Директорите да преразгледат всички договори, които са сключвани, и да търсят възможно най-ефективния начин за разходване на средства, настоя проф. Петров. И даде пример с договорите за превоз на пациенти на диализа. Външни фирми оскъпяват много повече тази дейност,  отколкото ако я извършва самата болница, поясни той. 
 
Трябва да изчистим всички неразумни харчения, за да поискам от министър-председателя и финансовия министър увеличение на бюджета, посочи проф. Петров. Той посъветва директорите на областните болници да вземат пример от колегите си в частните лечебни заведения – да търсят най-ниската цена при закупуване на техника, лекарства и консумативи. „Хубаво е, когато пазарувате, да имате мярка единица за сравнение“, уточни министърът, според който никой директор не трябва да се поддава на натиск. Ако това все пак се случи, потърпевшите трябва да сигнализират в МЗ, за да бъдат взети мерки. 
 
От Сдружението на областните болници поискаха по-голяма яснота относно механизма, по който Касата, респективно – РЗОК, определя бюджетите на лечебните заведения. „Не мога, а и не искам да командвам НЗОК, но съм уверен, че прозрачност и диалог ще бъдат постигнати“, категоричен бе проф. Петров.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Секс и здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter