ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

BBC с репортаж за МУ-Варна

Puls.bg   |   03 юли 2017   |   Коментари 0
   
   
BBC с репортаж за МУ-Варна

Източник: МУ-Варна

Медицинският университет във Варна е предпочитано място за обучение от много британски студенти. Това разказва журналистът на BBC Шадаф Маруф в свой репортаж. В него тя представя историите на бъдещите лекари Зарина Брейди, Шахсуар Ариф, Захара Ассад Ша и Айзас Тарик, избрали да учат в страната ни и специализират в университетската болница "Св. Марина". 
 
„В Медицинския университет във Варна има 250 британски студента, които учат медицина или стоматология в този черноморски курорт. Таксите за обучение са малко по-ниски, отколкото във Великобритания - 8 000 евро на година, но пък цените за живот са значително по-евтини, които прави учението тук доста атрактивна алтернатива, разказват от BBC.
 
Освен дебелите учебници по медицина, научаването на български език, е сред най-големите предизвикателства за чуждестранните студенти. Оказва се, че липсата на познания по български може да се превърне в бариера между младите лекари и техните пациенти. 
 
Докато британски младежи учат в МУ-Варна, много специалисти от висшето учебно заведение ходят на различни обучения в чужбина. Така преди дни главен асистент Неше Назифова-Тасинова от Kатедрата по биохимия, молекулна медицина и нутригеномика на МУ-Варна взе участие в научноизследователски обмен с Университета в Дъблин (University College Dublin).
 
 
„Съвместно с екипа от лабораторията гл. ас. Назифова извърши оценка на метаболомния статут на доброволци, участвали в три различни интервенции с прием на билки, осъществени в Катедрата по биохимия, молекулна медицина и нутригеномика на МУ-Варна. С използване на ядрено-магнитен резонанс бе извършен скрининг на всички нискомолекулни метаболити в кръвните проби на участниците и получените данни бяха обработени. Предстои подробен анализ на резултатите съвместно с учените от Дъблин и съотнасянето им към предварително получени резултати от други анализи, извършени в МУ Варна“, съобщиха от пресцентъра на университета. И уточниха, че обменът е финансиран от Европейската асоциация по нутригеномика (NuGO), на която Медицински университет - Варна е пълноправен член. 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter