ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Отстраниха 20-сантиметров тумор от шията на мъж във ВМА

Puls.bg   |   03 юли 2017   |   Коментари 1
   
   
Отстраниха 20-сантиметров тумор от шията на мъж във ВМА

Източник: ВМА

Лекари от Военномедицинска академия отстраниха тумор с диаметър 20 см от шията на 62-годишен мъж. Сложната интервенция е извършена от екип на „Клиниката по оториноларингология и хирургия на глава и шия”, начело с проф. Венцислав Цветков, съобщиха от пресцентъра на болницата. 
 
Образуванието, което е с давност 20 месеца, се намирало в областта на дясната паротидна жлеза и шията. От няколко месеца било болезнено и ограничавало движението на главата на пациента.  
 
Операцията на лекарите е извършена изключително прецизно и деликатно, поради необходимостта да бъде запазен лицевият нерв, сложната анатомия на областта и наличието на магистрални съдове и нерви, граничещи с тумора.
 
Образуванието е успешно отстранено чрез парциална паротидектомия с тумора ан-блок, при напълно запазен лицев нерв и липса на парези на съответната лицевата половина, съобщиха от ВМА и уточниха, че интервенцията криела риск за пациента заради придружаващите  му заболявания, размера на тумора и неговата локализация. 
 
Случаят е пример за дългогодишно подценяване на заболяването, което води до извършването на голяма и високорискова оперативна интервенция, коментират УНГ-специалистите на болницата. И препоръчват на пациентите да потърсят консултация със специалист, ако открият каквото и да било образувание или изменение в областта на главата и шията.
 
По-рано лекари от Военномедицинска академия извадиха извадиха 50-сантиметров тумор. Образуванието тежало 3 килограма и се намирало в крака на 71-годишен мъж. Сложната операция е извършена от екип на Клиниката по „Ортопедия и травматология” (доц. Неделчо Цачев, д-р Никола Хариско) и съдовият хирург д-р Милан Цеков. Благодарение на адекватната им намеса не се наложила ампутация на крака на пациента. 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Омео Пат     2017-07-03 11:37:21
Това се лекува с билки и медитация.
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Естетични процедури
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter