ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Лекар иска спешен екип за всяка болница, финансирана от НЗОК

Puls.bg   |   28 юни 2017   |   Коментари 0
   
   
Лекар иска спешен екип за всяка болница, финансирана от НЗОК

Източник: Bulgaria ON AIR

Трябва всяка една болница в България, финансирана от НЗОК, да разполага със спешен екип за района си. Това заяви пред „Фокус“ д-р Георги Георгиев, управител на Центъра за неотложна медицинска помощ в град Раковски. Той коментира опасенията, че страната ни може да загуби 160 млн. лева, предвидени за модернизация на Спешната помощ. 
 
Във всяка една държава болниците, които получават пари от Здравната каса, са задължени да имат спешен екип, обслужващ случаите в района, обясни той. „И тук трябва да е така, за да може от 112 да изпращат екипите им да отработват случаите в близост, да реагират максимално бързо и да карат пациентите в техните болници. Какво се случва в действителност – недостатъчно екипи, а много болници не разполагат със свой спешен екип“, коментира още той. 
 
Нужна е по-добра кординация между всички служби, за да няма хаос в здравеопазването, смята медикът. „Сред лекарите в Спешна помощ има нагласа за оставки, ако нещо не се промени по отношение на нормативната база. Как няма да напускат системата, след като получават по 0,11 лв. на пациент за неотложна помощ? Ако колко пъти се отзоваваме на спешни случаи, което не се заплаща? Каквато и структура да сме, ние не работим за пари, а да помогнем на хората“, каза още Георгиев.
 
Положението със спешна помощ в Карлово също е трагично, посочи лекарят: „Болницата там си отива, а населението страда. В района е ВМЗ-Сопот, той работи усилено и ако стане някакъв инцидент, няма как да се реагира бързо и ефективно. Само два спешни екипа са в Карлово при население над 70 000 души“.
 
Вчера д-р Десислава Кателиева, председател на Национална асоциация на работещите в Спешна медицинска помощ обяви, че страната ни може да загуби 160 млн. лв. за модернизацията на Спешна помощ, ако проектите не стартират до декември 2017 г. До момента не са стартирали проектът в спешната помощ за закупуване на 400 линейки, ремонтът на 150 филиала и 36 спешни отделения в страната, както и продължаващото обучение на медиците, обясни тя.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Детско здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter