ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Д-р Болтаджиев: Лимитите на болниците трябва да паднат

Puls.bg   |   22 юни 2017   |   Коментари 0
   
   
Д-р Болтаджиев: Лимитите на болниците трябва да паднат

Източник: НСЧБ

Острите проблеми в болничното здравеопазването трябва да започнат да се решават веднага на основата на интензивни консултации с всички институции и заинтересовани страни. Такава е позицията на председателя на Национално сдружение на частните болници д-р Николай Болтаджиев, която той заяви на пресконференция, организирана от сдружението на частните болници и Центъра за защита правата в здравеопазването. 
 
За да работи системата на здравеопазването изобщо трябва да отпаднат лимитите и да се изработят нови медицински стандарти и механизми за контрол. Това заяви на нарочна пресконференция председателят на Националното сдружение на частните болници д-р Николай Болтаджиев. 
 
Държавата трябва да бъде коректен платец на здравноосигурителни вноски, а в системата за осигуряване да има конкуренция, обясни той. Според него проблемите в болничното здравеопазване трябва да се решат чрез интензивни консултации с всички отговорни институции и заинтересовани страни. 
 
Лимитите са израз на управленска инсуфициенция, коментира от своя страна д-р Стойчо Кацаров. С модела на надграждащо здравноосигуряване, който не е много ефективен, се изопачава идеята за демонополизация на НЗОК, категоричен бе той. „Най-лесно е да се ограничат разходите чрез разделянето им на порции вместо трудоемкото създаване на правила. А това ощетява не само болниците, но и потребителите, защото чиновникът, а не свободният избор определя къде да се лекува“, допълни д-р Кацаров. 
 
 
Една истинска демонополизация на здравната каса ще стимулира системата и ще е в полза на лечебните заведения и пациентите, изтъкна. Така ние като пациенти да избираме в кой фонд да дадем нашата здравна вноска в зависимост от това какви предимства дава той за нас, каза пред БТА д-р Стойчо Кацаров. 
 
В сряда председателят на Комисията по здравеопазване в 44-то Народно събрание д-р Даниела Дариткова проведе среща с управителния съвет на сдружението на частните болници. От негово име р-р Николай Болтаджиев внесе предложения за иницииране на промени, чрез които да се реши кризата в здравеопазването.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Йога и медитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter