ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Първи смъртен случай от свински грип в България

Puls.bg   |   30 септември 2009   |   Коментари 0
   
   
Първи смъртен случай от свински грип в България

Министерство на здравеопазването съобщи за първия смъртен случай в страната ни, причинен от  грипния вирус АH1N1, придобил популярност като свински грип.

Днес в УМБАЛ „Лозенец” в София е починал мъж на 30 години. Пациентът е получил  първите симптоми на грип на 19 септември 2009 г. и е бил приет за лечение в самоковската болница на 23 септември 2009. На  25 септември е развил като усложнение двустранна пневмония и е транспортиран за лечение в УМБАЛ „Лозенец”.


Съобщава се за 5 лица, които са били в контакт с починалия. Един от тях е настанен за лечение в МБАЛ „Св. Анна” и е в добро състояние, без опасност за живота.


Останалите четирима души не са хоспитализирани и в момента се изследват. До момента нито един от тях не проявява симптоми за наличието на болестта.


От началото на епидемията до сега, в България са 78 случая на свински грип, но всички пациенти са в добро здравословно състояние.   
Свинският грип е респираторна болест при прасетата, причинявана от грипен вирус тип А, която може да се разпространява бързо. Според СЗО свинският грип определено има пандемичен потенциал, т.е. вирусът може да зарази хора, може да се предава от човек на човек и хората нямат естествен имунитет. Според френското министерство на земеделието грипът със свински произход в Мексико не се предава при консумация на месо, а по въздушен път, от човек на човек.
 
 
 
Термичната обработка – печене, варене (температура от 71 градуса по Целзий във вътрешността) унищожава вируси и бактерии, уточнява Центърът за контрол на болестите (CDC) на САЩ. Както при хората, така и при прасетата вирусите на грипа непрекъснато се променят. Прасетата имат в дихателните си пътища рецептори, чувствителни към вируса на свинската, човешката и птичата инфлуенца.
 
 
Прасетата са благоприятна среда, която улеснява появата на нови грипни вируси чрез генетично прекомбиниране в случай на едновременни запаси. Като негова специфичност се отбелязва, че повечето от пострадалите досега от заразата са младежи, а не деца и старци, чиято имунна система по принцип е по-слаба.
 

Според наличните информации на СЗО вирусът на свинския грип е идентифициран като A/H1N1 и може да се предава от човек на човек.
 

Симптомите на свинския грип са като при обикновения грип – внезапна силна треска с висока температура, главоболие, зачервяване на очите, хрема и кашлица.
 
Новият грип навсякъде по света протича най-често в лека и средно тежка форма без усложнения, съобщиха от МЗ. Статистическите данни показват, че до момента от него смъртността е под 0.5% и е по-ниска от тази при сезонния. При 4334 регистрирани случая на новия грип в ЕС досега, с фатален край са 174. Това означава, че за момента болестта не е по-опасна от сезонните грипни заболявания.
 


Какви предпазни мерки, да вземете срещу свинския грип, вижте тук.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Бременност и раждане
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter