ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна

Puls.bg   |   19 юни 2017   |   Коментари 0
   
   
Безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна

Източник: IStockphoto

Безплатни прегледи за туберкулоза стартират в цялата страна. Така наречените „Дни на отворените врати“ ще се проведат в лечебните заведения за диагностика и лечение на туберкулоза от 19 до 23 юни.  
 
Инициативата се осъществява по Програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза” към Министерство на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. 
 
Всеки, който се интересува от безплатните прегледи може се консултура с лекар и да попълни специална анкета. Допълнителни медицински изследвания ще бъдат направени на лицата, за които има съмение, че са болни от туберкулоза
 
Дните на Отворени врати е ежегодна проява, която стартира през 2009 г. По време на проведените „дни” в периода от 2009 г. до март 2017 г. броят на анкетираните за туберкулоза лица е 93 509, като бяха открити 1 039 лица с туберкулоза и 3 650 лица с латентна туберкулозна инфекция. Данните сочат, че се постига добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция, съобщават от Министерство на здравеопазването, на чийто сайт има информация за прегледите по градове. 
 
 
Общо 3 392 са се възползвали от безплатните консултации през 2016 г. От тях 37 лица са диагностицирани с туберкулоза и насочени за лечение. При 189 е открита латентна туберкулозна инфекция.  
 
Бързото диагностициране и адекватното лечение на болните с активна туберкулоза са от първостепенно значение за осъществяване на контрол над коварното заболяване. Важно е да се проследи и състоянието на лицата, били в контакт с болния от активна туберкулоза.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Здрав ум
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter