ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Д-р Кателиева: Пияните шофьори не са спешни пациенти

Puls.bg   |   13 юни 2017   |   Коментари 0
   
   
Д-р Кателиева: Пияните шофьори не са спешни пациенти

Източник: Bulgaria ON AIR

Около 2 млн. и половина на година минават през спешните отделения и кабинети на филиалите на Спешна помощ в страната. Те са изключително натоварени, работят с пациенти с животозастрашаващи състояния и е недопустимо да ги оставят да чакат заради взимането на кръвни проби на пияни шофьoри. Това заяви пред Bulgaria ON AIR д-р Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в спешната помощ. Tя обясни в студиото на "България сутрин" защо спешните медици са против проектонаредбата за тестване на шофьорите за алкохол. 
 
Няма хора, които да искат повече от нас спешните медици да спре войната по пътищата. Това, което ние виждаме по магистралите, по кръстовищата, по нашите шокови зали, не го виждат нито експертите, нито политиците. Това са нашите кошмари. Ние искаме да спре тази война, но не по този начин и чрез тази наредба“, посочи д-р Кателиева. 
 
„Наредбата е в разрез с няколко нормативни акта. Не виждам какво е спешното на това да се вземе алкохолна проба във възможно най-кратък срок (от 2 часа става на 90 мин.) на лице, което отказва да му бъде взета проба с техническо средство ...“, обясни още медикът. И поясни, че като дойде в болницата, пияният шофьoр трябва да влезе преди всички останали, които чакат, за да получат медицинска помощ. 
 
"Знаете ли как се взима проба на човек, който е под влияние на алкохол? Стават агресивни, предлагат подкупи, лъжат, опитват се да вкарват други хора", каза още тя. 
 
 
Въпросната наредба отдавна трябваше да бъде променена, каза бившият председател на Транспортната комисия в 43-то НС Настимир Ананиев. По думите му, Националната асоциация на работещите в спешната помощ е трябвало да изпрати протестното си писмо до министъра на транспорта, а не до министъра на здравеопазването. 
 
"Трябва да се вземе предвид становището на Асоциацията. Наредбата дава възможност на медиците, ако има забавяне във взимането на пробата, причините за това да се опишат", каза още бившият депутат.
 
До момента спешните медици не предвиждат протест. 
 
Вижте повече от видеото:
 
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Варицела и бременност - опасна ли е?

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Естетични процедури
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter