ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Безплатни прегледи за рак на кожата

Puls.bg   |   11 май 2017   |   Коментари 0
   
   
Безплатни прегледи за рак на кожата

Източник: IStockphoto

Безплатни прегледи за рак на кожата ще се проведат на 17 май в различни градове на страната. Те са част от Националната кампания за превенция на рака на кожата Евромеланома 2017. Тя се провежда у нас за 12-та поредна година благодарение на Българско дерматологично дружество, в партньорство с Европейската академия по дерматология и венерология. 
 
Над 200 български дерматолози ще преглеждат безвъзмездно пациенти със съмнителни образувания по кожата (пълният списък по градове може да намерите на сайта на Българско дерматологично дружество). Специалистите ще акцентират върху пигментни образувания-  най-често черни или червени, които не могат да зарастнат дълго време, обясни на нарочна пресконференция д-р Петьo Брезоев. 
 
Тенденцията за повишаване на кожен рак в България съответства на световната в епидемиологията на това заболяване. Кампанията има за цел да разясни на обществото кои са различните меланоми и какви рискове крият те за здравето. Ранното отстраняване на съмнителните образувания на кожата е много важно, коментира проф. Николай Цанков. 
 
Всяка рана, която не зараства, всеки пигмент, всяка червенина или оток около бенката, всеки продължаващ сърбеж, болка, или уплътняване в областта на едно петно, или кървене, или възелче, са опасен сигнал и би трябвало да ни отведат в лекарския кабинет, обясни от своя страна д-р Жана Казанджиева.
 
По-голямата част от рака на кожата се дължи на излагането на кожата на вредните UV-лъчи. Те имат комплексна роля при образуването на меланом. От друга страна слънчевата радиация е в основата на инициирането на рак, обясниха дерматолозите. 
 
Редица изследвания показват, че редовната употреба на фотозащитни продукти е ключ към превенцията срещу рака на кожата. Апликацията на такъв тип козметика върху изложените участъци, всеки ден, намалява честотата на меланома по кожата. 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Сън
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter