ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

20% от българите са уязвими към пролетна алергия

Puls.bg   |   09 май 2017   |   Коментари 0
   
   
20% от българите са уязвими към пролетна алергия

Източник: IStockphoto

„Най-уязвими към пролетната алергия са хората, които са алергични към полени - около 20% от населението". Това заяви пред „Фокус“ проф. Васил Димитров, специалист по клинична алергология в УМБАЛ „Александровска“. И поясни, че от този тип алергия страдат най-вече деца в подрастваща възраст или хора от 12 до 40-45 годишна възраст. 
 
Ако не се вземат мерки, алергията може да доведе до развитие на бронхиална астма. Затова консултацията със специалист – алерголог, е задъжлителна, посочи проф. Димитров. 
 
Силен сърбеж в носа, често кихане, запушен нос и изтичане на воднист секрет. Това са основните симптоми при пролетната алергия. Често сърбежът и сълзенето засягат и очите. Има и зачервяване на лигавицата на клепачите, като може да се наблюдава и кашлица, както и задух при засягане на долните дихателни пътища. 
 
„Симптомите се облекчават с лекарства – таблетки и впръскване в носа“, посочи специалистът и изтъкна, че най- ефикасно е лечението с т. нар. алергенни ваксини, след което може да настъпи трайно повлияване от 5-10 години. „Тъй като това е хронично заболяване за „излекуване напълно” трудно може да се говори. Правилно е да се очаква „добър контрол на заболяването“, каза още проф. Димитров. 
 
 
Пролетната алергия обикновено продължава, докато трае сезона на цъфтеж на типичното за отделния болен растение - от 1 до няколко седмици, каза още алергологът. 
 
У нас има тенденция за нарастване на броя на хората, страдащи от алергии. „Причините са различни. Сред най-честите са все по-съвършения начин на живот, който водим и замърсяването на околната среда. Алергиите са болестите и цената, които плащаме на цивилизацията“, заключи алергологът. 
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Варицела и бременност - опасна ли е?

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Взаимоотношения
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter