ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Разработват устройство за разпознаване на банкноти от незрящи

Puls.bg   |   21 април 2017   |   Коментари 0
   
   
Разработват устройство за разпознаване на банкноти от незрящи

Източник: IStockphoto

Разработват устройство, което да помага на незрящи с разпознаването на левовите банкноти. Идеята е на отбор, участващ в технологичен маратон, организиран от ТОМ България. Целта на инициативата, която се провежда в София, е да помогне на хора със специални нужди, съобщава Bulgaria ON AIR. 
 
Групите от доброволци имат за задача да направят различни изобретения за 72 часа. В тях участват и хора с увреждания. "Идеята е, че е трудно за незрящите да разберат как е ориентирана банкнотата. Целта е да направим устройство, което ще снима част от банкнотата, без значение коя, и ще я разпознае", обясни състезател, отговорен за техническата част
 
"Проблемът е, че елементът, който е поставен от БНБ за различаване на банкнотите от незрящи хора, не се усеща и е прекалено нерелефен", каза от своя страна незрящ състезател от отбора.
 
 
„До неделя отборите от инициативата ТОМ трябва да изготвят 6 готови прототипа на различни технологии, които да помагат на хора с физически предизвикателства“, каза организаторът на събитието Поли Захариева.
 
"Имаме 6 отбора с по 5-6 участници в тях. Някои от нещата, които се изготвят, са екзоскелети, колички и приложения, които да помагат на хората с проблеми с равновесието. Идеята на тази международна инициатива е да се създаде техника, която да подпомогне хората със специални нужди", посочи още тя. 
 
 
Радо страда от мускулна артрофия. Детето прекарва по-голяма част от ежедневието си в количка, обяснява, че с нея му е трудно да се качва по стълби и да преминава през различни препятствия по улиците. Един от екипите се е заел със задачата да създаде многофункционална количка, за която той си мечтае. „Мисля, че най-голямата сила в този случай е екипът - на умните, добронамерени хора, които са се събрали с идеята да направят нещо хубаво, без това да струва пари“, казва майката на момчето. 
 
Събитието на ТОМ България се провежда за първи път в Европа. 
 
Още за инициативата може да видите във видеото:
 
 
 
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Био продукти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter