ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Безплатни прегледи за имунен дефицит в Пирогов

Puls.bg   |   18 април 2017   |   Коментари 0
   
   
Безплатни прегледи за имунен дефицит в Пирогов

Източник: УМБАЛСМ "Пирогов"

Безплатни прегледи и консултации на хора, които страдат или имат съмнение за имунен дефицит, ще се проведат в УМБАЛСМ „Пирогов”. Те ще бъдат в периода 24 - 28 април, в рамките на Седмицата на имунодефицитните заболявания и по случай Световния ден на имунологията - 29 април. 
 
Всички желаещи могат да си запишат предварително час на тел. 02/91 54 311. Прегледите и консултациите ще се извършват от проф. д- р Фани Мартинова,  координатор на лабораториите по трансфузионна хематология и клинична имунология, (от 24 до 26 април) и от д-р Румяна Дренска, началник на лаборатория по клинична имунология (от 24 до 28 април). Те ще бъдат всеки ден от 8 до 13 ч. в рапортната зала на лабораториите по трансфузионна хематология и клинична имунология, която се намира в двора на УМБАЛСМ "Пирогов" - бул. "Тотлебен" № 21 (III етаж над Клиника по гнойно-септична хирургия). 
 
Всеки пациент може да се ориентира дали той или детето му се нуждаят от имунологична консултация по наличието на един или няколко от 10-те критерия за наличие на вроден имунен дефицит, определени от Европейската федерация на имунологичните дружества (EFIS), смята д-р Мартинова.  Това са честите възпалителни заболявания на ушите (четири или повече отита за една година), две или повече сериозни инфекции на синусите за година, прекарани две или повече пневмонии за същия период, забавено физическо развитие при новородени и малки деца, рецидивиращи дълбоки кожни абсцеси или абсцеси на вътрешни органи и други. 
 
 
"За съжаление, у нас пациентите с вероятен имунен дефицит трябва да извървят дълъг път, за да получат необходимата консултация при клиничен имунолог. Личните лекари знаят основните признаци за наличие на имунни дефицити и могат да преценят, че често боледуващите се нуждаят от имунологична консултация, но те нямат право да изпратят пациента директно към клиничен имунолог. В зависимост от проблема го насочват към съответния специалист по ревматология, алергология, белодробни, вътрешни или УНГ-болести. Той от своя страна може да даде направление за клиничен имунолог. Такъв е пътят, определен от НЗОК. В специализираните имунологични лаборатории на университетските болници пациентите могат и директно да се изследват, но ако нямат направление от специалист – трябва да заплатят", коментира още тя. 
 
Тази година Световният ден на имунологията е посветен на имунодефицитните състояния като причина за възникване на алергичните състояния при възрастни и деца.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Детско здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter