ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Д-р Чернодринска: Мобилните устройства увреждат детското зрение

Puls.bg   |   05 април 2017   |   Коментари 0
   
   
Д-р Чернодринска: Мобилните устройства увреждат детското зрение

Източник: IStockphoto

Мобилните устройства и развитието на новите технологии увреждат детското зрение. Преди 10 години този проблем е забелязан сред тийнейджърите, но в наши дни възрастовата граница рязко пада и той се появява при деца в предучилищна възраст. Това разказа в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR офталмологът доц. Виолета Чернодринска.
 
„Ние живеем в дигитален свят. Те не могат да си напишат домашното без компютър, всичко се прави на телефон, таблет ... което е абсолютно зомбиране на децата“, обясни тя. И изтъкна, че всеки родител се нуждае от лично време, но това не значи, че малчуганите трябва да бъдат оставени без контрол срещу мобилните устройства. 
 
"Все по-често се налага в практиката ни и се говори за така наречения CVS (Computer vision syndrome - бел. ред.) синдромът, който включва замъглено зрение, главоболие, зачервяване на окото и проблеми с врата. При децата започва да се среща все по-често и за съжаление във все по-ранна възраст",  коментира доц. Чернодринска. 
 
 
Очите на децата се напрягат допълнително при ползването на различни технологии. Ако те прекарват повече от 1 час на ден пред тях, последствията са големи, защото самият екран на телефона или таблета е почти като магнит, стана ясно от думите на специалиста.
 
 
"По принцип човек мига в минута между 15 и 20 пъти. Мигането разпределя слъзния филм и овлажнява окото. Когато гледаме нещото, което е на монитора, на таблета или в телефона, мигаме много по-рядко, очите изсъхват и се зачервяват. Препоръчва се да се спазва правилото на всеки 20 минути гледане в монитора, 20 пъти да мигаме и около 2 секунди да гледаме надалеч", обясни доц. Виолета Чернодринска. И препоръча още родителите да пускат различни програми на децата си от настолен компютър или лаптоп, от който малчуганите да са на разстояние от 50 см. 
 
Родителите трябва да водят децата си по-често на профилактични прегледи. Препоръчват се 3 до предучилищна възраст. Първият, когато детето е на около година, вторият - в 3-годишна възраст, и третият в предучилище. Профилактиката при децата със зрителни проблеми трябва да бъде по-честа, обясни още доц. Чернодринска. 
 
Вижте повече от видеото:
 
 
 
 
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Хомеопатия
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter