ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Д-р Стаменкова: ХИВ не се предава чрез ухапване от комар

Puls.bg   |   29 март 2017   |   Коментари 0
   
   
Д-р Стаменкова: ХИВ не се предава чрез ухапване от комар

Източник: IStockphoto

Ухапването на комар не може да ни предаде вируса, който причинява СПИН. Много от българите обаче са на друго мнение по този въпрос. Това обяви пред Bulgaria ON AIR д-р Радосвета Стаменкова от Българската асоциация по семейно планиране. Tя и Мария Христова, председател на Български младежки червен кръст коментираха в студиото на „Директно“ как страната ни може да намали броя на болните от ХИВ. 
 
„Истина е, че част от хората все пак считат, че този вирус се предава с ухапване от комар. Аз като психолог понякога се питам дали това е въпрос на знание или някаква нагласа и един такъв неосъзнат страх“, обясни д-р Стаменкова. 
 
Хората знаят, че вирусът се предава по кръвен път, че могат да се предпазват с презерватив, че ако споделяш храна с човек с ХИВ няма да се инфектираш, но не и за това, че комар не може да ни зарази: „Друг един въпрос, който също е много нисък резултатът е ако двама неефектирани партньори правят секс помежду си, дали това ги предпазва от ХИВ. Много странно е, че резултатът в България е много нисък по този въпрос“.
 
„Приключи една много голяма програма, финансирана от Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария, която позволяваше да се стигне до най-уязвимите групи, до така наречените ключови общности. За съжаление, от юни месец тази година всички неправителствени организации, които осигуряват услуги в тези общности, престават да работят. Затова е важно да се осигури финансиране от държавата, за да не се загуби кадровия капацитет и натрупания потенциал от тях“, коментира още тя. 
 
Основните усилия на Младежкия кръст са именно в информирането на хората, разпространяване по начин, който е споменат в самия документ, който обхваща по-скоро училищната среда, а ние покриваме останалото, неформалното образование, каза Мария Христова. Според нея повечето млади хора си мислят, че те не могат да се разболеят от ХИВ на тази крехка възраст. „В обществените ни кампании сме имали хора, които са в пъти по-възрастни от нашите младежи, които продължават да казват, че на тях няма това как да им се случи, но след като дадем една анкета, зададем няколко въпроса, направим демонстрация за правилно поставяне на презерватив, учудващо много хора се стряскат“, добави тя. 
 
Ние сме успели да осигурим най-добрите услуги в световен план за нашите ключови общности, но в един момент регулярното доставяне на услуги от неправителствените организации ще спре, ако те не получат финансиране, категорична бе д-р Стаменкова. 
 
 
През последните години броят на новооткритите случаи на болни от ХИВ е около 200 годишно. Целта е те да бъдат сведени до около 500 случая годишно до 2020г. 
 
До 2020 г. хората, заразени с ХИВ трябва да знаят своя статус и да бъдат включени в антиретро вирусно лечение. Освен това 90% от бременните жени трябва да имат изследване за сифилис, а до 90 на сто за ХИВ. Това са част от целите, залегнали в Националната програма за превенция на ХИВ/СПИН. 
 
Вижте целия разговор от видеото:
 
 
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Слънцето може да бъде опасно за някои ревматологични болести

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Взаимоотношения
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter