ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

8 на сто от българите имат депресия

Puls.bg   |   28 март 2017   |   Коментари 0
   
   
8 на сто от българите имат депресия

Източник: Istockphoto

Около 8 на сто от българите на възраст 18 и повече години страдат от различни форми на депресия. Това показва анализ на Евростат за проявите на депресия в страните от ЕС през 2015 г. 
 
Над 132 хиляди са пациентите в България, регистрирани с психични разстройства, а през 2015 г. - около 127 хиляди, показват данните на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).
 
Психичните и поведенчески разстройства мъчат най-много българите. Подтиснато настроение, липса на удоволствие от преживявания, намалена енергия, понижена концентрация, забавена мисъл и нерешителност, са най-честите депресивни симптоми у нас.
 
Статистиката показва още, че от депресивни синдроми страдат 6,5 на сто от европейците. Симптомите на депресия са големи при половината от тях. Сред държавите с най-­голям дял на отчитане на депресивни симптоми на населението са: Унгария (10, 5%), Португалия (10%) и Швеция (9%). Германия и Великобритания са малко над 8%. 
 
 
Според Евростат жените са по-засегнати от депресивни разстройства в сравнение с мъжете. Близо 8 на сто от представителките на нежния пол изпитват депресивни симптоми, докато процентът при мъжете е 5,5%. депресивни симптоми, показва още анализът.
 
Лошо настроение, нарушения в съня, хранителните навици, понижена работоспособност, са основните симптоми на депресията. Тя най-вече произхожда от стресови ситуации в живота като загуба на близък, раздяла с гаджето или партньора, хормонални проблеми, болест и други. Засяга участък в мозъка, наречен хипокампус – функцията му е свързана с дълготрайната памет, привикването на спомени и чувството за страх.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Здравен дебат
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter