ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Приеха националната програма за превенция на туберкулозата

Puls.bg   |   22 март 2017   |   Коментари 0
   
   
Приеха националната програма за превенция на туберкулозата

Източник: IStockphoto

Министерският съвет прие Национална програма за превенция и контрол на туберкулозата в Република България за периода 2017-2020 г. Проектът е изготвен съгласно изискванията и ангажиментите, поети от страната ни в изпълнение на международните препоръки и редица политически документи като Стратегията на Световната здравна организация за спиране на туберкулозата, Глобалния план за спиране на туберкулозата и Целите на хилядолетието за развитие на ООН. Това съобщиха от пресцентъра на МС. 
 
Една от целите на програмата е да се намали заболеваемостта, както и смъртността от туберкулоза, с 40% до 2025 г. в сравнение с 2015 г. Дейностите в нея са насочени към лица лишени от свобода, ромската общност у нас, лица с наркотична или алкохолна зависимост, бежанци и лица, търсещи убежище, мигранти, деца на улицата и млади хора в риск, хора, живеещи с ХИВ/СПИН. Ще се работи и с медицински персонал от лечебните заведения за туберкулоза и от микробиологичните лаборатории за диагностика на туберкулозата и хора с инсулинозависим тип диабет.
 
В изпълнение на Националните програми за периода 2007-2015 г. през последните години се наблюдава тенденция за намаляване на заболеваемостта – от 39,1 на 100 000 през 2006 г. до 22,5 на 100 000 през 2015 г. Тези постижения станаха възможни и благодарение на финансирането от страна на Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария на програмите „Подобряване на контрола на туберкулозата в България“ и „Укрепване на Националната програма по туберкулоза“. Това са едни от най-мащабните превантивни здравни програми в страната, които се изпълняват с донорски средства от 2007 г. досега, посочват от МС.
 
 
На 24 отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата. Хроничното инфекциозно заболяване засяга предимно дихателните органи. В някои от случаите се развиват и извънбелодробни форми, може да бъдат увредени други органи и системи като лимфни възли, централна нервна система, сърце, очи, кости, стави и т. н. 
 

Още по темата:

   
   

реклама  




Коментари (0)

Няма изказани коментари.



Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Здравен дебат
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter