ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Tрима със съмнение за морбили в Пловдивско

Puls.bg   |   20 март 2017   |   Коментари 0
   
   
Tрима със съмнение за морбили в Пловдивско

Източник: IStockphoto

Tрима души от Пловдивско са със съмение за морбили. Става въпрос за две жени и едно бебе, които са приети в МБАЛ „Св. Георги“. Това съобщи проф. д-р Марияна Стойчева, началник на инфекциозната клиника, цитирана от „Фокус“. 
 
И двете жени са със симптоми, характерни за дребната шарка. Бебето на една от тях е с висока температура. Взети са им проби, които ще бъдат изпратени за анализ в Националната референтна лаборатория на Националния център за заразни и паразитни болести в София. 
 
„Всичките са се заразили на територията на нашата страна, което значи, че вирусът вече циркулира тук”, обясни проф. Стойчева. И уточни, че заразените не знаят дали са имунизирани. 
 
Припомняме, че в края на миналата седмица стана ясно, че най-вероятно има първи случай на морбили у нас. Резултатите от изследванията потвърджават, че детето от „Столипиново“ е болно от инфекциозното заболяване. 
 
 
 
По-късно от Министерство на здравеопазването съобщиха, че трите случая на морбили са потвърдени. За да предпази населението от епидемия от морбили, Министерството на здравеопазването изготвя заповед за създаване на координационен съвет за контрол и управление на превантивните дейности. В момента с приоритет се извършва имунизацията на  лица до 18-годишна възраст в огнищата на случаи от морбили - съседни семейства, роднини и  приятели, които са били в контакт и е съществувала възможност от заразяване. Едновременно в цялата страна се прави преглед на неимунизираните деца в пациентските листи на общопрактикуващите лекари  и се извършва селективна имунизация. Контролът по изпълнението на тази задача е възложен на  регионалните здравни инспекции, а екип от  МЗ ще посети в сряда Пловдив, за да провери на място общата организация и изпълнението на дадените указания за работа в огнищата на случаи от морбили и в рисковите  групи. Към момента не се предвижда провеждане на масова имунизация против морбили и разкриване на пунктове за имунизация. гласи съобщението на ресорното министерство.
 
Висока температура, възпаление на очите и лицето, кашлица и хрема, обриви, са типичните симптоми на заболяването. Ваксината срещу морбили може да бъде поставена във всеки един момент.  Както и при всяко друго заболяване, пациентът не трябва да ходи в организиран колектив, сред обществото, независимо дали има съмнение за заразно заболяване или било то някакъв вирус, който сега върлува. Той трябва да потърси медицинска помощ и да си остане вкъщи, каза д-р Радосвета Филипова в интервю за Puls.bg. 
 
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Бебе. Кърмене.
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter