ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Д-р Миндов: Принуждават лекари да пишат „кухи“ ваксини

Puls.bg   |   20 март 2017   |   Коментари 0
   
   
Д-р Миндов: Принуждават лекари да пишат „кухи“ ваксини

Източник: IStockphoto

Има хора, които само се водят, че са имунизирани. За това алармира пред Bulgaria ON AIR д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари. Той и Eма Черногорска, председател на сдружение "За децата ни", коментираха в „България сутрин“ каква е ефективността на ваксините у нас. 
 
„Има родители, които „извиват“ ръцете на общопрактикуващите лекари да пишат ваксината, за да могат да бъдат приети в детска градина или учебно заведение. Защото в България, според нашето законодателство, ако детето няма пълен ваксинален набор, то не може да бъде прието нито в детска градина, нито в училище. Съответно тези родители принуждават личните лекари да пишат „кухи“ ваксини“, обясни д-р Миндов. 
 
В контекста на това тежко заболяване на първо място излиза въпросът за ефективността на ваксините. Ние имаме други данни за процента на ефективност от това, което реално се говори от медицинската общност“, посочи Черногорска.
 
Най-големите проблеми на родителите, които не искат да ваксинират децата си е, че или не са сигурни, или няма диалог по темата. Също добави, че статистическите данни са прекалено неточни и променливи, обясни тя. 
 
Д-р Миндов коментира ситуацията в Румъния. Според него данните в съседната страна са спорни. „От есента има над 3 хил. случая. По различни данни, от различните източници, между 6 и 18 души са починали, последният е 1-годишно детенце. Явно има пробив в имунизационния календар там тъй като ваксината е високоефективна и при всички положения, ако са били ваксинирани, 86% от починалите са неваксинирани“, каза още той. 
 
 
От 2 249 заболели от морбили през 2009 г. , в 20% от случаите са били приложени 2 имунизации, а във възрастовата група от 13 месеца- 11 години имунизираните еднократно и разболелите се деца са 52%, показват данни на Български хелзински комитет за епидемията от морбили 2009-2010 г. , цитирани от Черногорска. 
 
Ваксините са ефективни, едни от най-опасните болести биха се върнали, ако не разполагахме с тях, изтъкна д-р Миндов. И припомни, че тази година отбелязваме 100 години от "Испанския вирус", който взе 25 милиона жертви.
 
Вижте повече от видеото:
 
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Псориазис – засяга не само кожата

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Алтернативна медицина
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising