ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна

Puls.bg   |   20 март 2017   |   Коментари 0
   
   
Безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна

Източник: IStockphoto

Безплатни прегледи за туберкулоза ще се осъществят в лечебните заведения в цялата страна. Те са част от кампанията на здравно министерство „Дни на Отворени врати” (20-24 март), която е под  мотото „Обединени да спрем туберкулозата”.
 
На 24 март е Световеният ден за борба с туберкулозата. Правителствата и гражданското общество трябва да обединят усилоията си за постигане на стратегията за края на епидемията от туберкулоза, включително действия за справяне със стигмата, дискриминацията, маргинализация и преодоляване на пречките за достъп до здравни грижи, предупреждават от Световната здравна организация. 
 
През 2015 г. - 10.4 милиона души са се разболели от туберкулоза и 1,8 милиона са починали от болестта. Над 3 милиона не достигат до здравни грижи. Голяма част от тях живеят в света на най-бедните, най-уязвимите общности и се включват в групата на най-уязвимите лица за туберкулоза. Тя е една от десетте причини, водещи до фатален край за човека. 
 
Една от новите цели за устойчиво развитие е ликвидирането на епидемията от туберкулоза до 2030 г.
 
 
По време на проведените за периода 2009-2016 г. „Дни на Отворени врати” броят на анкетираните за туберкулоза лица е 90 117, като 1 002 лица бяха с туберкулоза и насочени за лечение, а 3 461 души бяха открити с латентна туберкулозна инфекция и са обхванати с химиопрофилактика. Пълният списък на болниците, предлагащи безплатни прегледи, може да намерите на официалния сайт на здравно министерство. 
 
Микобактериум туберкулозис (бактерий на Кох) причинява туберкулозата. Отличава се със значителна устойчивост във външната среда, като особено дълго се запазва в отделените от болните храчки, включително и след тяхното изсъхване. Част от хората, които се заразяват с туберкулозните бактерии, успяват да се „преборят“ с тях и да спрат растежа им - бактериите остават да живеят в тялото на заразения човек, но не са активни. След време може да се активират от само себе си. Това състояние се нарича скрита туберкулозна инфекция. 
 

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Билки
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter