ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Мъже на токчета срещу насилието над жени

Puls.bg   |   17 март 2017   |   Коментари 0
   
   
Мъже на токчета срещу насилието над жени

Източник: IStockphoto

Тичащи мъже с червени токчета. На интересната гледка може да се натъкнем тази събота, ако се разхождаме около НДК. Причината е, че след 11 часа там ще се проведе петият подред поход срещу насилието над жените. 
 
Организаторите очакват смели мъже, които ще обуят обувките на висок ток, за да се поставят на мястото на хиляди дами, станали жертва на насилие. „Посланието на кампанията е все толкова актуално, все толкова важно. Вярваме, че обществото е започнало и да бъде по-осъзнато по темата“, каза пред Bulgaria ON AIR Гергана Кучева от Съвета на жените бежанки. 
 
„Няколко организации се включваме именно заради това, защото смятаме, че 56% от жените нямат представа, че домашното насилие според българското законодателство е криминализирано и че те имат право да потърсят помощ“, обясни Александра Попова. И добави, че идвайки в Европа и България, за да търсят политическа закрила, жените бежанки имат право на същите права както и българските жени. „И имат право да потърсят закрила и много често те са изключително уязвима група, тъй като още по пътя им към Европа, много от тях по един или друг начин са били жертва на насилие“, изтъкна тя. 
 
 
„Страхът и срамът все още са приоритетните емоции, които те изпитват. Много често хора, които са в ситуация на насилие или причиняват насилие, не си дават сметка, че това се случва просто защото това е единствената реалност, в която някога са живели“, казва още Кучева. И продължи с това, че именно тук е важна ролята на кампании като тази, с която жените трябва да разберат, че тяхната среда не е нормална, но това лесно може да се промени, ако приемат подадената им ръка. 
 
"Инициативата има и политическа цел - ратифицирането на Истанбулската конвенция, която регламентира превенцията на насилието над жени. Настояваме за бърза ратификация. Откриване на повече жилища за настаняване на жертвите, повишаване на обществената чувствителност по темата“, каза още Александра.
 
Повече за кампанията може да разберете от видеото: 
 
 
 
 
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Йога и медитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter