ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Д-р Кателиева: От години има проблем в Спешна помощ

Puls.bg   |   21 февруари 2017   |   Коментари 0
   
   
Д-р Кателиева: От години има проблем в Спешна помощ

Източник: Bulgaria ON AIR

Проблемите в Спешна помощ са от години. Няма министър на здравеопазването, който да не е обявил, че системата е приоритет в управлението му. Това заяви в студиото на „България сутрин“ д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в Спешна помощ
 
„След смяната на правителството, с идването на служебното правителство, което декларира приемственост на политиката, изведнъж виждаме, че такава няма“, каза тя пред Bulgaria ON AIR и обясни, че медиците от Спешна помощ са притеснени за случващото се в здравеопазването.
 
От своя страна бившият заместник-министър на здравеопазването д-р Бойко Пенков коментира, че за него смяната на шефа на „Пирогов“ не е мотивирана. „Така или иначе трябва да ги чуем колегите. Надявам се силно след този призив на д-р Кателиева, на колегите, те да отговорят като покажат точно пътя, по който ще се развива този сектор в медицината“, обясни той по повод исканията на медиците. 
 
„Нас ни притеснява това, че унизително беше уволнен директора на „Пирогов“. И по този начин беше провокирана оставката му като национален консултант. Това е човекът, който написа новия стандарт по спешна медицина, който ни попита как да го напише този стандарт, който съгласува този стандарт с нас . . .“, каза д-р Кателиева. И уточни, че хора, които са изградили реформи в Спешната помощ, вече не са в Министерство на здравеопазването.
 
Частните болници не искат да има стандарт, за да може да практикуват по-спокойно, посочи още д-р Кателиева и предупреди, че с премахването на стандарта няма да има правила, нови линейки и ремонти в спешните отделения.
 
Припомняме, че преди дни Управителният съвет на Национална асоциация на работещите в спешна медицинска помощ в България (НАРСМП) изпрати писмо с пет въпроса до министъра на здравеопазването д-р Илко Семерджиев. То е адресирано и до президента Румен Радев, министър-председателя Огнян Герджиков, председателя на БЛС и други. Къде е приемствеността между старото и служебното правителство в политиката на спешната помощ, какво се случва със стандарта за спешна медицина, каква е причината за уволнението на шефа на „Пирогов“, са само част от питанията на медиците.  „Очакваме в едноседмичен срок писмен отговор и/или дискусия по поставените от нас въпроси поради създалото се напрежение от неизвестността за настоящата държавна политика в областта на спешната медицинска помощ“, завършва писмото, подписано от д-р Десислава Кателиева.
 
Вижте повече от разговора във видеото:
 
 
 
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Диети
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter