ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Нови вируси ни атакуват след грипа

Puls.bg   |   20 февруари 2017   |   Коментари 0
   
   
Нови вируси ни атакуват след грипа

Източник: БНТ

Нови вируси ни атакуват след грипаната вълна, която вече отшумя. Те са характерни за зимния сезон, не причиняват тежки усложнения, но са неприятни за хората. Това заяви пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ)
 
„Тези вируси се лекуват симптоматично. За тях не се ползват лекарства срещу грипните вируси, защото нямат ефект“, обясни той. 
 
Избягване на контакт с кашлящи и кихащи хора, по-често миене на ръцете,  както и използването на тоалетни кърпички, са основните хигиенни навици, които трябва да спазваме, за да не се заразим, припомни проф. Кантърджиев. 
 
„През месец април вече ще имаме една заболеваемост, характерна за пролетно-летния сезон, но трябва да се имат предвид няколко неща. Тъй като доста хора боледуваха от грип тази година трябва да знаят, че след тежка вирусна инфекция един-два месеца имунитетът е намален. Трябва да се пазим от други инфекции и една разнообразна храна и хранителен режим, които да подобрят за кратко време имунитета“, коментира още той.
 
По данни на Националния център, броят на хората, които в момента имат грипоподобни оплаквания, са три по-малко в сравнение с този от същото време на миналата година. За миналата седмица е доказан само един вирус- H3N2, който е един от характерните за тази година. Тези данни сочат, че грипната вълна у нас отдавна вече е отминала. 
 
 
Щамовете, които изолирахме, бяха потвърдени в Центъра по контрол на заболяванията в Атланта и те всички са „Болсано“, който е нов, циркулиращ в Европа . . . Вече сме средата на февруари, доста от случаите намаляха, не очакваме някакъв сериозен пик, но хигиенните мерки трябва да продължават да се взимат обясни проф. Кантърджиев. 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Билки
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter