ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Д-р Семерджиев: Има 200% ръст на разходите за лекарства

Puls.bg   |   17 февруари 2017   |   Коментари 0
   
   
Д-р Семерджиев: Има 200% ръст на разходите за лекарства

Източник: МС

Има 200 процента ръст на разходите за лекарства за последните няколко години, докато нарастването на БВП е малко над 3 процента. Това заяви министърът на здравеопазаването д-р Илко Семерджиев по време на дискусия на тема „Фаpмацията – между иноватовните и генеричните лекарства“. 
 
Разходването на публични и частни средства е несъизмеримо с растежа на Брутния вътрешен продукт, обясни той. „Налага се да си отговорим на въпроса как се разходват публичните средства и отговорът не би трябвало да бъде чрез лобизъм, лоши решения, механизми за придърпване на ползите, а чрез основния въпрос как да върнем на потребителя онова, което той е гарантирал чрез своите осигуровки и данъци . . . Когато се говори за цени, трябва да се има предвид и ценности и ако се намери пресечна точка, ще бъдем успешно общество", добави Семерджиев. 
 
Болниците купуват лекарства, консумативи и апаратура на цени, които са близки до средноевропейските, а ресурсът в системата ни е ограничен, коментира от своя страна подуправителят на НЗОК Димитър Петров. Според него, трябва да се подобри контрола върху плащането на лекарствата в онкологията. Една от идеите е Касата да плаща директно на търговците, а не на болниците. 
 
Проучване на „Еростат“ показва, че България е една от страните в ЕС, която харчи най-много за лекарства. Делът на плащанията към търговците на дребно и доставчиците на медицински стоки възлиза на 42,4%. Статистиката показва още, че около 3,6 милиарда евро или около 8,5 на сто от брутния вътрешен продукт на страната е струвало здравеопазването на българските данъкоплатци през 2014 г. България е и на последно място по дългосрочни разходи в сферата на здравеопазването на глава от населението. 
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Бременност и раждане
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter