ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Всеки трети в България пуши

Puls.bg   |   17 февруари 2017   |   Коментари 0
   
   
Всеки трети в България пуши

Източник: Istockphoto

Всеки трети в България пуши, а всеки четвърти българин употребява алкохол. Това обяви заместник-министъра на здравеопазването д-р Галин Каменов по време на представянето на визията на екипа на д-р Илко Семерджиев за общественото здраве у нас. 
 
Данните са от проучване на Националния център по обществено здраве през 2016 г. Според тях, ютюнопушеното започва в ранна възраст. Повече от половината пушачи  у нас посягат към цигарите на възраст между 16 и 20 години. „Обществото като цяло недооценява вредата от тютюнопушеното и проявява толерантност към този вид рисково поведение. Можем да отчетем, че съществуващото законодателство за контрол на тютюнопушенето не е достатъчно ефективно“, коментира той, цитиран от „Фокус“.
 
Алкохолът е друг рисков фактор, който води до болести сред българите. „Повече от децата на 10 -19 години вече са опитвали алкохол. Като средната начална възраст на консумацията е 13 години. Тук са наложителни активни действия за ограничение на употребата на алкохол с цел укрепване на здравето на младите“, коментира заместник-министърът. И изтъкна, че с рискова алкохолна седмична консумация и високорискова консумация са над 20 % от българите, участвали в проучването. 
 
Над 70 % от населението е с недостатъчна физическа активност и много от хората в страната имат малко информация за спортуване и не се интересуват от това, коментира още д-р Каменов. Стряскаща е и статистиката, че средно-дневната консумация на сол сред населението надхвърля нормата. Висок е относителният дял на лицата, които консумират свободни захари. „Всичко това води до свръхтегло и затлъстяване както в детска, така и в зряла възраст. Съответно от 5 до 19 години със свръхтегло са 19,7 до 26 %, а със затлъстяване 7,5 – 19 %. При лицата от 20 до 59 години свръхтегло има в 12-34 %, а със затлъстяване 7,5 до 29, 1%“, уточни заместник-министърът. 
 
Има различни национални програми, чрез които здравно министерство ще бори негативните статистики. При някои обаче се наблюдава негативен мениджмънт, което пречи на резултатите. Според д-р Гелев, най-ефективни са  Програмата за превенция и контрол на ХИВ/СПИН и Програмата за превенция и контрол на туберкулоза.
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Псориазис – засяга не само кожата

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Взаимоотношения
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising