ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Д-р Кацаров: Трябва да се премахне монопола на НЗОК

Puls.bg   |   16 февруари 2017   |   Коментари 0
   
   
Д-р Кацаров: Трябва да се премахне монопола на НЗОК

Източник: Bloomberg TV

Премахване на монопола на НЗОК, дрегулиране на системата и приватизация на лечебните заведения. Това са основните промени, които са нужно в системата на здравеопазването, за да може пациентът отново да е в нейния център в качеството си на клиент. Това заяви д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването в студиото на сутрешния блок „Бизнес старт“ . Той и д-р Александър Заимов от столичната колегия на БЛС коментираха пред Bloomberg предстоящия Нов рамков договор за 2017 г.
 
„Това, което предложихме се основава на три фундаментални въпроса. Първият от тях е да се премахне монолола на НЗОК върху здравното осигуряване хората да могат както си избират лекарии лечебно заведение, да си изберат и осигурител, където да си внесат парите. Вторият е да се извърши мащабна дерегулация и да се махнат много от недвусмислените наредби, постановления на МС решения на Надзорния съвет на Касата, които пречат на практика на оказването на медицинска помощ и оскъпяват ненужно”, каза той по повод форума „Кризите в българското здравеопазване – диагноза и лечение”, на който бяха обсъдени промените. 
 
Персонализираният аналитичен финансов документ ще натовари допълнително болниците, смята д-р Заимов, но според него въвеждането му е добра идея. „Това няма да стане веднага, а след месец и половина. Ще има време здравните заведения да се подготвят“, коментира още той. С този касов бон пациентът ще види колко е похарчено за неовото лечение.
 
„Нещата изглеждат недобре, така както изглеждаха и преди реформата на Петър Москов. От това, което направи Петър Москов останаха пръстовите отпечатъци и лимитите на болниците“, каза Кацаров за състоянието на здравната система в момента. И добави, че премахването на пръстовите отпечатъци е почти сигурно „тъй като никой не ги харесва и не водят до никаква полза на системата“. 
 
 
„На този етап аз мисля, че лимитите няма как да се премахнат изцяло. Прочетох вчера, че ще бъдат на четири месеца, смекчени, по-гъвкави и така нататък. Но истината е, че нашето здравеопазване не е добре финансирано, което налага въвеждането на лимити- по-строги или по-гъвкави“, коментира от своя страна д-р Заимов. И даде пример с Германия, където правителството превежда допълнителни средства към тяхната осигурителна каса, които с ав рамките на 80 млрд. евро. „Навсякъде, не само в България, парите за здраве не достигат, но у нас това става за сметка на лечебните заведения. Знаете, че дълговете на държавните болници нарастната драстично, докато на други места по-разумни хора подпомагат плащащите институции“, допълни той. 
 
Над 50% от цената на услугата се плаща от пациента в момента на получаването. Под 50% се плаща солидарно от Здравната каса, стана ясно от думите на д-р Кацаров. 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Зачатие
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter