ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Първият дневен център за деца с епилепсия отвори врати

Иванка Гъркова   |   13 февруари 2017   |   Коментари 0
   
   
Първият дневен център за деца с епилепсия отвори врати

Източник: Puls.bg

Първият дневен център за деца с епилепсия отвори врати в столицата. Той се намира на бул. „Сливница“ 212 Б, точно срещу сградата на Спешна помощ. На официалното му откриване присъстваха зам.-кметът на София Албена Атанасова, бишвият министър на труда и социалната политика Тотю Младенов, представители на Асоциацията на родители на деца с епилепсия, лекари и други. 
 
В центъра, който бе открит на Международния ден на хората с епилепсия, ще се полагат грижи за около 40 деца със заболяването. „Той стана факт след 19 години усилия в тази насока и е една сбъдната мечта за десетки семейства за деца и младежи с тежка форма на епилепсия“, обявиха от АРДЕ. 
 
„Центърът върна надеждата ми в доброто, в това, че в България има прекрасни хора, които живеят не само със своите проблеми, но разчитат и тези на другите“, каза по време на откриването Веска Събева, председател на Асоциацията на родители на деца с епилепсия. Тя благодари на всички дарители, помогнали за изграждането на центъра. 
 
„Този център го чакаме вече 19 години. Той е жизненоважен за нас, особено за децата, защото много от младежите и девойките след 18-годишна възраст остават вкъщи и няма къде да отидат да общуват помежду си. Те трябва да бъдат в средата си и този център ще бъде единствения начин, чрез който те ще се виждат, занимават, а с тях ще работят логопеди, психолози и социални педагози“, споделя Антоанета Видева, майка на 18-годишната Петя, която е с епилепсия. Жената, която отскоро работи по 4 часа на ден, е доволна, ще може да остави детето си в центъра, за да може да отиде на работа. 
 
През 2016 г. по фонд „Социална подкрепа“ са отпуснати близо 22 хил. лв. а за ремонтни дейности и нормалното функционирането на дневния център, стана ясно от поздравителен адрес на служебният министър Лазар Лазаров.   „Убеден съм, че центърът ще реализира заложенто в него огромно медикосоциално и икономическо предназначение“,  се казва в писмо на здравният министър д-р Илко Семерджиев. 
 
 
Международният ден на хората с епилепсия се отбелязва в повече от 120 държави. С тази диагноза живеят над 65 млн. души по света. Статистиката на СЗО показва, че един на 100 от нас е засегнат от епилепсия, а докато един от всеки 20 може да получи епилептичен пристъп в определен момент от живота. В около 60% от случаите причината за възникване на тази болест остава неясна. Хората с епилепсия могат да водят пълноценен начин на живот, ако се лекуват правилно, посочват от АРДЕ.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Бебе. Кърмене.
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter