ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

"Александровска" с иновативен метод за лъчелечение на тумори

Puls.bg   |   25 януари 2017   |   Коментари 0
   
   

Източник: "Александровска"

Интероперативно лъчелечение на жена с карцином на гърдата бе приложено за първи път в УМБАЛ „Александровска“. Интердисциплинарен екип от хирурзи, анестезиолог, лъчетерапевт, физик, рентгенолог и клиничен патолог,  ръководени от проф. Георги Тодоров, началник на Втора хирургия в болницата, са приложили иновативния метод. При него третирането на туморното ложе чрез единична фракция на лъчение се прилага директно в оперативния разрез по време на хирургичната интервенция, съобщиха от лечебното заведение. 
 
„Този вид лечение е подходящо при начални неметастазирали тумори на млечната жлеза. Специалистът изтъкна и другите му предимства: чрез 10–15-минутното облъчване по време на оперативната интервенция се избягва последващо продължително конвенционално лъчелечение. Този вид терапия намалява обема и дозата на радиационно облъчване на здравите тъкани и органи в съседство (бял дроб и сърце), тъй като се облъчва само оперативната зона и се постига по-добър локален контрол на болестта, с което се намалява риска от локален рецидив“. Това коментира д-р Свилен Маслянков, специалист в Клиниката по хирургия на УМБАЛ „Александровска“, който е участвал в операцията. Той добави, че по този начин се съкращава времето за лечение и не се налага пациентката отново да постъпва в болница. 
 
Интраоперативното лъчелечение е общоприета в световен мащаб, иновативна методика за лечение на рака на гърдата. Съчетанието на органосъхраняващата хирургия с интраоперативно лъчелечение понижава значително риска от ранни и късни рецидиви на болестта, води до понижаване на смъртността и значително снижава риска от извършване на мастектомия (премахване на гърдата) на втори етап, обясни от своя страна проф. Тодоров. 
 
Иновативният метод в „Александровска“ се прилага благодарение на ултрамодерната „Уредба за интраоперативно kV лъчелечение“. Техниката бе осигурена от Министерство на здравеопазването през 2015 г. с пари от ОП „Регионално развитие“. Още три болници в страната разполагат с такава. 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Слънцето може да бъде опасно за някои ревматологични болести

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Хранене
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter