ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Броят на раково болните се удвоява до 2030

Puls.bg   |   05 април 2007   |   Коментари 0
   
   
Броят на раково болните се удвоява до 2030

Броят на раково болни ще се удвои до края на 2030 година, и то най-вече в бедните страни, разкри вчера Националната агенция по изследване на рака. 
През 2000  година по данни на агенцията броят на диагностицираните случаи с рак били 11 милиона, 7 милиона били смъртните случаи, дължащи се на неоплазма, и в световен мащаб 25 милиона от хората живеели с някакъв тип раково заболяване. Новите проучвания на агенцията, която е част от Световната Здравна Организация, показват, че следвайки общите тенденции до края на 2030 около 75 милиона хора ще страдат от злокачествено новообразувание,  а броят на новооткритите случаи ще нарастне до 27 милиона. Увеличението ще е за сметка най-вече на ниско- и средноразвитите страни.
Според д-р Питър Бойл основните причини за това са увеличаващият се прираст на населението, по-дългата продължителност на живот, нарастващият брой на пушачите в развиващите се страни и не на последно място липсата на здравна култура в бедните страни.
Така до 2030 година се очаква населението да нарастне от 6,5 билиона до 8 билиона и ако факторите, увеличаващи риска за поява на неоплазма, се запазят в същите граници както и досега, това неминуемо ще доведе до увеличаване на случаите с рак, посочват учените. Същото важи  и за по-дългата продължителност на живота.
По отношение на тютюнопушенето и здравната култура, въпреки усилията на всички здравни организации, все още успех в развиващите страни не е постигнат. Тревожното е, че нарастването на пушачите е основно за сметка на младото население.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Йога и медитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter