ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

БАБХ с превантивни мерки срещу птичи грип у нас

Puls.bg   |   30 ноември 2016   |   Коментари 0
   
   
БАБХ с превантивни мерки срещу птичи грип у нас

Източник: iStockphoto

Заради констатирани огнища на високопатогенна инфлуенца по птиците в някои европейски страни, от близо месец Българска агенция по безопасност на храните e наложила превантивни мерки срещу болестта в страната, съобщвата от БАБХ.
 
Към момента България е свободна от птичи грип. С цел запознаване с мерките за контрол и надзор на заболяването са проведени Областни епизоотични комисии в цялата страна. Основен риск за проникване и разпространение на болестта у нас са дивите мигриращи птици, чийто миграционни пътища преминават през България.
 
Превантивно се извършват периодични клинични прегледи на дивите и домашните птици. Извършва се постоянен ветеринарномедицински контрол за спазване на мерките за биосигурност в птицевъдните обекти, както и съвместни проверки с представители на орнитоложките дружества, ловно-рибарските дружества и на държавните лесничейства за наличие на болни или мъртви диви птици, уточняват още от БАБХ.
 
Всички собственици, които отглеждат птици трябва да предотвратят излизането на птиците извън дворовете на стопанствата и да не допускат контакт между пици живеещи в дивата природа и домашни птици. 
 
 
Фуражът, с който изхранват птиците трябва да се съхранява в закрити помещения за да се сведе до минимум риска от заразяването на храната от външни източници. 
 
Стопаните трябва да създадат условия за разделно отглеждане на домашни патици и гъски от други видове домашни птици. 
 
От Агенцията припомнят, че собствениците трябва незабавно да уведомят ветеринарния лекар, който обслужва обекта или кмета на населеното място при отклонение в здравословното състояние на отглежданите птици или при завишена смъртност.
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Взаимоотношения
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter