ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Чиновници ще казват кои болници да лекуват с нови лекарства

Puls.bg   |   26 октомври 2016   |   Коментари 0
   
   
Чиновници ще казват кои болници да лекуват с нови лекарства

Източник: iStockphoto

Чиновници ще определят кои лечебни заведения да разполагат с нови лекарства, което създава предпоставки за административното насочване на пациенти към определени болници. Това предвижда проект на постановление на Министерския съвет, публикуван за обществено обсъждане, съобщават от Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ).
 
Проектът касае заплащаните от Националната здравноосигурителна каса лекарства. Той предвижда, ако за един нов лекарствен продукт не е представена оценка на здравните технологии (икономически анализ за съотношението между ползата и цената на лекарството), то може да бъде включвано временно в Позитивния лекарствен списък за срок до две години, но само в определени болници.
 
Чиновниците от Националният съвет по цени и реимбурсиране (НСЦР) ще определят в кои лечебни заведения ще се прилагат тези лекарства. По този начин държавният чиновник административно ще насочи пациента към определени лечебни заведения, ако същият иска да се лекува с новия медикамент. Въпросът не е само до новите лекарства, а и в цялата поредица ползи от това пренасочване за лечебното заведение от една страна и от друга премахване на конкуренцията, пишат още от ЦЗПЗ. 
   
Постановлението не предвижда по какви критерии ще се избират лечебните заведения, което означава, че чиновниците могат да правят избора, както им хрумне или според това как са „стимулирани”, убедени са от ЦЗПЗ.
 
 
„Това по същество представлява пряка покана към шефовете на лечебни заведения да предложат рушвети на НСЦР, за да бъдат включени в списъците, които ще прилагат нови молекули”, коментират от Центъра. 
 
От там смятат още, че постановлението на Министерския съвет отнема, прокламираното със закон, право на пациента да избере в коя болница да се лекува. 
 
„Това е нова, недопустима намеса на пазара на медицински услуги от страна на държавната администрация.  
 
Административно ограничената конкуренция при всички случаи ще затрудни достъпа и ще намали качеството на медицинската услуга. „Избраното” лечебно заведение ще знае, че каквото и да прави пациентът не може да отиде при конкурентите, защото НСЦР вече се е погрижил да няма такива.  
 
Държавата разбира се, би могла да постави определени изисквания и всеки който отговаря на тях да може да се включи, но подхода без никакви критерии и правила, чиновникът да казва кой къде да се лекува и къде не, е чиста проба узаконена корупция”, пише още на сайта на ЦЗПЗ. 
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Йога и медитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter