ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Запорират сметките на МУ-София

Puls.bg   |   14 октомври 2016   |   Коментари 0
   
   
Запорират сметките на МУ-София

Източник: iStockphoto

Министерство на образованието и науката спира днес финансирането на Медицинския университет в София. Това заяви министър Меглена Кунева по време на извънреден брифинг във ведомството, съобщава Дарик.
 
По думите й след съгласуване на тези мерки с министерство на финансите днес всички сметки на медицинското висше училище ще бъдат запорирани.
 
Меглена Кунева каза още, че към този момент проверяващите от министерството не получават никакво съдействие за това как е проведено общото събрание и избора на нов ректор - проф. Виктор Златков.
 
По думите на Меглена Кунева възпрепятстването на проверката, която Министерството извършва в Медицинския университет, е престъпление.
 
"До момента ние имаме шестима проверяващи колеги от Министерството на образованието, които и днес са в медицинското училище. Те не получават никакво съдействие за осъществяване на проверката. Буквално ежечасно нашите служители продължават да настояват и да изискват документи и доказателства за проведеното заседание от председателят на заседанието проф. Начев", посочи Кунева. 
 
Оценката си като министър на образованието тя формулира така: "Провеждащото се Общо събрание по този начин е недопустимо. Бих казала скандално за една демократична организация, каквато трябва да бъде всяко висше училище. Възмутително и незаконно е да не се оказва съдействие на държавен орган. Изложеното ми дава всички основания да твърдя, че на територията на медицинското училище властва беззаконието".
 
 
"Имаме основание да смятаме, че случващото се през последната седмица има връзка с проведен одит отстрана на министерството, който установи тежки нарушения в мандата на бившия ректор на висшето училище. Тези нарушения се разследват от прокуратурата", заяви още просветният министър.   
 
Кунева обясни и какви са мерките, които Министерството може да предприеме в тази ситуация.
 
"Проведох разговори и с финансовия министър и вече имаме решение от него за спиране на разпореждането със средства във медицинското училище. Предвид случващото се ние нямаме увереност, че средствата биха се изразходвали законосъобразно, т.е. от легитимни органи на управление на висшето училище", поясни тя. 
 
Човекът, който изпълнява условията за ректор и е избран с легитимно общо събрание на Медицинския университет е проф. Вихра Миланова, категорична е Кунева.
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Естетични процедури
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter