ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

14 наказани служители на Спешна помощ за 2015 г.

Puls.bg   |   28 юни 2016   |   Коментари 0
   
   
14 наказани служители на Спешна помощ за 2015 г.

Източник: iStockphoto

14 души, работещи в Спешна помощ са били наказани през изминалата година, защото с линейките са карали пациенти в по-отдалечени болници. Това съобщи директорът на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) д-р Георги Гелев.
 
Служителите на ЦСМП са наказани, тъй като изискването е категорично, че екипите са длъжни да закарат болния в най-близкото лечебно заведение до адреса, от който го е взела линейката. 
 
„При подобни непривлекателни условия на работа в Центъра за спешна медицинска помощ в София, до няколко години няма да останат служители там“, предупреди д-р Гелев, цитиран от bTV. Той посочи, че за столицата в момента не достигат повече от 100 лекари и 50 медицински сестри.
 
Работещите в Спешната помощ на София и областта в момента са над 940, като от тях администрацията е от 34 души. Повикванията обаче също са голям брой и достигат до 500 на денонощие. За града и областта обикновено има по около 40 дежурни екипа, което прави по повече от 10 курса на ден.
 
Статистиката от началото на годината до 20 юни показва над 71 хил. повиквания, при които в болница са били отведени общо 18 170 пациенти. От всички хоспитализирани 1361 са били откарани в частни болници.
 
 
Директорът на спешното звено отрече да има такава практика линейките да получават допълнително пари от частните болници, ако карат болни там, но въпреки това се правят проверки на всички тези случаи, при които това не е било най-близкото лечебно заведение.
 
Досега са проверени 676 случая на хоспитализирани в частни болници, които не са били най-близо до мястото на инцидента. Най-много кардиологични случаи има насочени към Националната кардиологична болница, "Св.Екатерина", "Св.Анна", "Пирогов" и след тях се нареждат частните болници, уточни шефът на Спешна помощ.
 
Гелев припомни, че от началото на година се очакваше около 20%-но увеличение на заплатите на служителите в Спешната помощ и то е факт за голяма част от страната, но не и за столичния спешен център. По думите на директора, причината е забавяне от страна на здравното министерство - допълнителният бюджет дошъл около 20 април и се очаква скоро увеличението на заплатите да влезе в сила със задна дата от януари.
 
"Начинаещият лекар при нас получава основна заплата над 1000 лв., на следващата година тя се увеличава на 1370 лв. Сумарното увеличение от 2014 год. досега на лекарските заплати е с 80%", коментира Гелев. В администрацията има заплати от 800 лв. - за обслужването на архивохранилището и от 1300 лв. - за юриста.  

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter