ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

11 000 медицински сестри не достигат у нас

Puls.bg   |   16 юни 2016   |   Коментари 1
   
   
11 000 медицински сестри не достигат у нас

Източник: iStockphoto

10 800 медицински сестри не достигат на страната ни, като една сестра обслужва средно по 4 пациента. Това стана ясно днес по време на дискусия за здравеопазването, организирана от АБВ. 
 
По думите на председателят на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи Милка Василева, 1000 медицински сестри напускат професията всяка година
 
Тя заяви, че заплатите са нереално ниски, а отношението към труда и личностите на професионалистите по здравни грижи не са достойни. Именно поради тази причина, медицинските сестри отговарят по същия начин на системата и напускат.
 
„Това, че Здравната карта декларира, че 10 800 сестри не достигат, това всъщност е един минимум, който не достига, и който донякъде бил "успокоил" системата. Защото недостигът на тези професионалисти по здравни грижи всява наистина напрежение в системата”, коментира още Василева.
 
 
Тя информира, че в момента се работи по промени в Закона за съсловните организации, които включват и професионалистите по здравни грижи, които работят по налагането на световния здравен стандарт в България.
 
„В българското здравеопазване има клинична пътека за сърбеж на десния палец на левия крак. Този парадокс показва, че клиничните пътеки трябва да бъдат преструктурирани”, заяви по време на дискусията проф. Милан Миланов, председател на Столичната колегия на Българския лекарски съюз.
 
По думите на Миланов, промяната в родното здравеопазване трябва да започне именно от клиничните пътеки, като в тях да бъде формиран и доходът на лекаря.  

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Николина Николова     2016-06-20 14:31:55
Защо личните лекари си вземат технически сътрудници, а не медицински сестри? Обяснете, моля!Няма ли правилник, който да ги задължи - медицинската сестра поема голяма част от функциите на т. нар. GP, а техническият секретар събира таксите май...
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Хомеопатия
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter