ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Д-р Стойчо Кацаров: Москов може да смени директора на Фонда за лечение на деца и без ГДБОП

Калина Донкова   |   28 април 2016   |   Коментари 0
   
   
Д-р Стойчо Кацаров: Москов може да смени директора на Фонда за лечение на деца и без ГДБОП

Източник: Личен архив

Д-р Стойчо Кацаров е лекар със специалност по вътрешни болести и магистър по право. Последователно е бил председател на Общински съвет, областен управител, народен представител в 38 и 39 Народно събрание, заместник-министър на здравеопазването. Работил е като управител на лечебни заведения, консултант на националния омбудсман и преподавател по здравен мениджмънт. Ръководил е множество национални и международни проекти. Един от основателите на Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) и понастоящем негов председател.
 
 
- Д-р Кацаров, през последната седмица станахме свидетели на ударна акция във Фонда за лечение на деца в чужбина, последвана от арести. Основателни ли бяха действията на ГДБОП и прокуратурата?
 
Според мен можеха да пратят кварталния. Действията на ГДБОП са напълно ненужна демонстрация на власт. Това са обикновени държавни служители, за които дори да има установени нарушения, можеха просто да бъдат призовани да се явят пред прокурора.  
Обвиненията за организирана престъпна група с трима лекари, получавали по 35 лева за експертиза звучат много неубедително. Ще видим дали посочените нарушения изобщо ще бъдат доказани пред съда.   
 
- Десетки родители и организации се обявиха в подкрепа на бившия вече шеф на Фонда Павел Александров. Добър ръководител ли беше той и вярвате ли в обвиненията за корупционни схеми?
 
Не познавам лично г-н Александров. Познавам повечето членове на Обществения съвет. Това са хора с доказана почтеност, силни граждански позиции, гаранти за прозрачността в дейността на фонда. В ЦЗПЗ през последната година няма получен сигнал или оплакване от дейността на фонда. В моите очи, като страничен наблюдател, Фондът работеше отлично.  
 
- Как гледате на хипотезата, че има личен мотив отстрана на министър Москов да бъде отстранен Павел Александров и на негово място да застане проф. Пилософ?
 
И това звучи неубедително. Москов може да смени директора на Фонда и без ГДБОП. Мълчанието на Министерството на здравеопазването засилва съмненията за нещо нередно, нечистоплътно в цялата история.
 
- Как ще се отразят на работата на Фонда тези промени?
 
Това, което се случи, може да се отрази само по един начин – да затрудни и забави работата на фонда.
 
 
- Ще Ви върна малко по-назад. Преди дни БЛС обяви, че вече е внесъл жалба във ВАС, с която иска отмяната на решението на Здравната каса за анекса към рамковия договор от 2015 г. Вие от ЦЗПЗ също заявихте преди време, че служебният рамков договор е незаоконосъобразен. Какви са притесненията и очакванията Ви?
 
Ние, заедно с Националното сдружение на частните болници също внесохме жалба срещу служебния Национален рамков договор. Очаквам съдът да спре действието на служебния рамков договор и след това да го отмени изцяло. Притеснявам се, че пак ще се задейства телефонното правосъдие, както по делото срещу Методиката за изработване на областна здравна карта. 
 
-От край време си говорим за здравна реформа, сменят се здравни министри и все нещо липсва. Какво липсва този път?
 
Нашата политическа система е дефектна. Обществото няма механизъм да овласти най-добрите си представители, нито процедура за търсене на отговорност от овластените. Няма разделение на властите – съдебна, законодателна и изпълнителна. 
В такава среда добра политика, в която и да е сфера, може да се реализира по случайност, въпреки дефектното държавно устройство, а не благодарение на него.
Ето защо смяната на министри и смяната на управляващи партии не дава резултат.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Билки
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter