ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Три престъпни схеми във Фонда за лечение на деца

Puls.bg   |   22 април 2016   |   Коментари 0
   
   
Три престъпни схеми във Фонда за лечение на деца

Източник: iStockphoto

Три престъпни схеми за източване на средства от Фонда за лечение на деца в чужбина са установили разследващите. Оперативните действия на ГДБОП са започнали още през лятото на миналата година като, освен свидетелски показания по случая, са прилагани и СРС-та, съобщава Дарик.
 
Още в самото си начало разследването се е позовало на одитния доклад на Министерството на здравеопазването, в който още миналата година са посочени редица нередности в дейността на фонда
 
Според разследването до момента са събрани доказателства затова, че задържаните осем души, начело с шефа на фонда Павел Александров, са действали като организирана престъпна група, която чрез различни корупционни практики е източвала средства от Фонда за лечение на деца в чужбина. Разследването е работило по три направления, обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.
 
"Основната линия на разследване в това досъдебно производство е лечението на деца в здравни заведения на територията на България, както и комисионни договори във връзка с провеждащото се лечение. Комисионни договори, сключвани от Фонда за лечение на деца и фирми, които са осъществявали т.нар. логистика по лечението на децата", съобщи тя. 
 
Друга линия, по която според прокуратурата са източвани пари от фонда, е неизгоден договор за наем с българка на име Маргарита Мунос. Жената е собственик на апартамент във Франция, където са настанявани деца, лекуващи се там. Според разследващите сумата, която е плащал фонда е десетократно по-висока от реалната. Става въпрос за над 200 000 лева, изплатени в рамките на година. Установено е, че жената е близка на самия Павел Александров.
 
 
Междувременно от държавното обвинение съобщиха, че по време на обиските в дома на шефа на фонда са намерени пликове с пари, съдържащи 16 000 евро, както и богата колекция от юбилейни монети.
 
Третото направление, по което са работили криминалистите, е лечението на деца в болници в България. Според събраните доказателства при тази практика ръководството на фонда е злоупотребявало със средства от една страна предоставени от Националната здравноосигурителна каса, и от друга - от Министерството на здравеопазването. 
 
Установено е, че от общо 50 експерти, които са консултирали фонда при спешни случаи, когато е необходимо дадено дете да постъпи в българска болница, са били използвани най-често трима лекари, посочвани от самия Александров. 
 
"Негова е оценката, когато се касае за спешен случай, кой от експертните лекари да покани за становище. И той, познавайки очевидно много добре медицината, е определял тези трима лекари, които са го консултирали и в 2/3 от случаите са давали становище това дете може ли да се лекува в здравно заведение в България. Което определено е индикация и косвено доказателство за организираност на престъпните намерения", разясни още Румяна Арнаудова.
 
Говорителят на главния прокурор обясни още, че на 6 април т.г. Софийската градска прокуратура е отказала да образува разследване по сигнал на Петър Москов за злоупотребите във фонда. Все още не е ясно на какво основание не е започнало разследването тогава, тъй като Апелативната прокуратура разглежда отказа на по-долна инстанция. 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter