ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Пациенти с вродени малформации с писмо до Москов

Puls.bg   |   10 март 2016   |   Коментари 0
   
   
Пациенти с вродени малформации с писмо до Москов

Източник: iStockphoto

Пациенти с вродени малформации изпратиха писмо до министъра на здравеопазването д-р Петър Москов с молба държавата да уреди финансирането на лечението им.
 
В отворено писмо до здравното министерство те настояват еднократната финансова помощ от 10 000 лева, която към момента се отпуска за лечението на такива пациенти да отпадне. Вместо това, държавата да поеме цялостното лечение.
 
Ето и пълният текст на писмото:
 
До Министерство на здравеопазването
 
До министъра на здравеопазването
Петър Москов
 
Копие до:
Зам.министър 
Ваньо Шарков
 
Копие до:
Зам.министър 
Бойко Пенков
 
Уважаем г-н Москов,
 
 
 
Обръщаме се към Вас по повод за нерешения въпрос, финансирането на ендоваскуларните мозъчни операции, налагащи се при кръвоизливи, дължащи се на вродени малформации, които често се срещат при 25-30-годишни пациенти. В този случай единственото лечение е емболизация на мозъчните съдове, чрез поредица от ендоваскуларно третиране на малформацията с постигане на парциален резултат, чиито консумативи са скъпоструващи и непосилни за пациентите, страдащи от това заболяване, а Вие сте седмият министър, на който пиша.
 
Отправяме молба към Надзорния съвет и обещанието на министъра еднократната финансова помощ от 10 000 лв. да бъде примахната и да се поеме цялото лечение от държавата. Цената на емболизацията, която включва скъпоструващи медицински изделия, надхвърля тази сума. При проведените операции сумата е между 25 000 и 30 000 лева за една емболизация, която невинаги е достатъчна и може да е повече и от пет пъти.
 
Обръщаме се към Вас и по повод предстоящото приемане на Националния рамков договор, който ще бъде приет от 1.04.2016 г. и тъй като предстои да се вземе решение на Здравната каса. Сега е моментът, ако има политическа воля да се помогне на хора като нас. Защото доплащането от по 20 000-30 000 лева за всяка емболизация е непосилна за повечето от нас. Надяваме се, че болните с вродени малформации ще имат възможността да бъдат лекувани в България.
 
 
А по повод въпроса за новия линеен ускорител,к ойто трябваше от ноември 2015 г. да заработи все още лекарите не работят с пациенти, поради липса на финансиране. Чакаме новото лечение, за да бъдем излекувани тук в България. Кога ще стане това?
 
 
Дата:09.03.2016г  
                                                                 С уважение:
 
Силвия Петрова на 31 години от гр. Сопот
 
Анелия Иванова на 36 години от гр. Монтана
 
Миглена Милева на 38 години от гр.София
 

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Здравен дебат
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter