ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Без такса за преспиване в болница за майки на болни деца

Puls.bg   |   07 март 2016   |   Коментари 0
   
   
Без такса за преспиване в болница за майки на болни деца

Източник: iStockphoto

В болниците вече няма да се плаща такса за нощувка на майките при болните им деца. Това каза заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков пред в-к „Монитор“.
 
Промяната ще важи за всички лечебни заведения, считано от 15 март, когато изтича срокът за обсъждане на проектонаредбата по този въпрос. 
 
Първоначално се предвиждаше да не се плаща, ако детето е до 7 години, когато се смята, че то вече може да се обслужва само. В Министерството на здравеопазването обаче, все още се обмисля и варианта, възрастта да се вдигне на 10 години, тъй като не всички деца са самостоятелни с тръгването си на училище. 
 
От ведомството уточняват, че повечето педиатри, с които екипът, подготвял бъдещата наредба се е консултирал, както и пациентските организации са на мнение, че не всички деца са самостоятелни на 7-годишна възраст. 
 
По-големите ще могат да се радват на грижите на майките си, само ако не могат сами да се обслужват например, ако са след операция, със счупена ръка или крак, или страдат от ментални проблеми. 
 
 
Към момента майките трябва да плащат, за да бъдат при децата си. Предвижда се татковците на малчуганите, както и роднини, които се грижат за тях, като баба или дядо, също да бъдат освободени от въпросната такса, ако майката не може да нощува в болницата. 
 
Освен това, болниците ще трябва да гарантират, че имат санитари и медицински сестри, които да отговарят на нуждите на децата над фиксираната възраст.
 
В противен случай, придружителят им ще спи безплатно в лечебното заведение. Такса няма да плащат и придружителите на хоспитализирани с увреждания
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Диети
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter