ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

ВАС отмени новите критерии за биологично лечение на ревматологични заболявания

Миглена Иванова   |   16 февруари 2016   |   Коментари 0
   
   
ВАС отмени новите критерии за биологично лечение на ревматологични заболявания

Източник: iStockphoto

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) е отменил новите критерии на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за биологично лечение на пациентите с ревматологични заболявания. Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

На практика ВАС връща старите критерии за биологично лечение от 2014 г.

 

Жалбата беше подадена от две пациентски организации – на пациентите с ревматоиден артрит и на пациентите с болест на Бехтерев. Първото определение на ВАС също е в полза на пациентските организации, като определението на петчленния състав го потвърждава.

 

В определението е записано, че съдът основателно е приел, че изпълнението на критериите ще причини значителни и трудно поправими или непоправими вреди за някои пациенти, страдащи от артритни заболявания, а сериозното влошаване на здравословното състояние на пациентите не би могло да се компенсира по никакъв начин.

 

„При преценката дали вредите, които биха могли да настъпят за жалбоподателите са противопоставими на обществения интерес от действието на приетия подзаконов нормативен акт съдът е взел предвид, че увеличението на разходите за Здравната каса за лечение на артрити с биологични лекарства не е обстоятелство, което би могло да се противопостави на интереса на пациентите, изразяващ се в защита на живота и здравето им и по-конкретно в наличието на достъп на всички здравноосигурени лица, страдащи от съответните заболявания, описани в изискванията, до адекватно и успешно лечение на заболявания, които сериозно увреждат или биха могли да увредят тяхното здраве“, посочва се в определението.

 

Съдът смята още, че въвеждането на изискване за диспансеризация ще създаде имуществени затруднения на жалбоподателите.

 

Казусът със съвременното, скъпоструващо лечение на ревматологичните заболявания е от няколко години. Пациентските организации настояват от години за подобряване организацията за проследяване на пациентите, като периодично изпращаха предложения за промяна на изискванията за достъп до биологично лечение.

 

През лятото на миналата година Здравната каса изненадващо публикува нови изисквания, които са значително по-строги и – както се опасяваха пациентските организации, на практика ограничиха достъпа до лечение с биологични лекарства и пациенти бяха връщани от съответните комисии.

 

Последваха серия от срещи и протести на пациентските организации и така през октомври националният фонд внесе някои облекчения в критериите.

 

 

Остана обаче спорният момент със задължителната диспансеризация на пациентите. Първо, в наредба №39, която регламентира профилактичните прегледи и диспансеризацията, не фигурират всички диагнози, подлежащи на биологично лечение.

 

Процесът е затруднен и от малкия брой на ревматолозите, които работят със Здравната каса, както и неравномерното им разпределение в страната. Диспансеризацията освен това, така, както е разписана, не гарантира адекватното проследяване на пациентите и покрива много малка част от изискваните от Касата изследвания при кандидатстването за биологично лечение.

 

На последната среща между Здравната каса, лекарите и пациентите се е стигнало до компромисен вариант задължителната диспансеризация да бъде сменена от амбулаторна процедура, която ще може да влезе от 1 април заедно с Националния рамков договор.

 

Амбулаторните процедури са разписани в наредбата, в която се определят диагнозите за двата пакета медицинска помощ. За пациентите на биологично лечение ще се прилагат две различни процедури, в зависимост от спецификата на самите лекарства.

 

Предстои да се договори обаче цената на амбулаторните процедури. Пациентските организации освен това ще искат още срещи с лекарите и националния фонд заради опасения, че амбулаторните процедури няма да може да се извършват във всички болници, които разполагат със специалист ревматолог.

 

Има и неизяснени въпроси относно вече диспансеризираните пациенти, за които не е ясно как точно ще бъдат обхванати от амбулаторните процедури.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Диети
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter