ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Стартира нацоналната кампания „Ваксинко”

Puls.bg   |   12 февруари 2016   |   Коментари 0
   
   
Стартира нацоналната кампания „Ваксинко”

Източник: iStockphoto

Достъпна, достоверна и изчерпателна информация относно ваксините и ваксинопрофилактиката, отговори на родителските въпроди и по-висока информираност на обществото относно задължителните имунизации. Това са част от целите на Националната информационна кампания „Ваксинко”.

 

Кампанията се организира от Национална пациентска организация, съвместно с Българска педиатрична асоциация и Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България, под патронажа на Министерство на здравеопазването. Мотото й е "Ваксинирай! Защитавай!".

 

В рамките на кампанията, съвместно с експерти от здравните институции, са създадени флаери и плакати, които ще се разпространяват в здравните заведения в цялата страна, а фейсбук страницата и интернет сайтът ще предоставят възможност на всички заинтересовани да зададат своите въпроси и да получат информацията, която ги интересува.

 

 

Сайтът „Ваксинко” ще предоставя информация за ползите от придържането към Задължителния имунизационен календар, за опасностите при пропускане на задължителните имунизации, за възможностите за докладване на нежелани реакции, за заболяванията, които са ваксинопредотвратими, за производствения процес и безопасността на ваксините, за новости при ваксините и ваксинопредотвратимите заболявания и други теми.

 

Страницата вече съдържа секция "История на ваксините" и "Често задавани въпроси", както и файлове на брошури и плакати за кампанията.

 

По време на представянето на кампанията здравният министър д-р Петър Москов подчерта необходимостта от гарантирането на имунизационния календар на България и заяви, че държавата ще направи всичко възможно за задоволяването нуждите на новородените.

 

Той посочи и че нуждата от позитивна информационна кампания във връзка с ваксините е наложителна, за да могат да бъдат елиминирани реалните страхове на хората и по един достъпен и аргументиран начин да бъдат убедени, че спазването на Задължителния имунизационен календар е най-доброто, което могат да направят за здравето на тяхното дете.

 

Ново представително проучване показва, че 90% от участвалите в него одобряват задължителния характер на имунизационния календар, а според 87% има полза от задължителните ваксини. 35% от изследваните обаче считат, че ваксините биха могли да навредят на тяхното дете.

 

Това е още едно потвърждение за необходимостта от провеждането на дългосрочна кампания, която да информира родителите за всички ползи от ваксините и да отговори на всички техни въпроси и притеснения, заяви д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Хранене
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter