ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Липсва адекватна помощ за децата с диабет в училище

Puls.bg   |   08 февруари 2016   |   Коментари 0
   
   
Липсва адекватна помощ за децата с диабет в училище

Източник: iStockphoto

Необходими са незабавни промени, свързани с компетенциите на медицинските сестри , които работят с деца. Такова мнение изрази Вера Ангелова от „Уницеф“ България в Сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR.
 
По думите ѝ у нас липсва адекватна помощ за децата с диабет в училищата и детските градини и в основата на проблема са нагласите и стереотипите, с които са обременени болните деца.
 
"Ако погледнете последните 5-6 години ще видите, че броят на децата в учебната система нараства. Не е достатъчно само те да посещават училище, но трябва да имат и нужната среда, за да развиват потенциала си."
 
Според Ангелова вече се наблюдава промяна в обществото по отношение на болните от диабет. 
 
 
"Сега вече има осъзнаване, че всеки човек има стойност и заслужава да води пълноценен живот, независимо, че страда от диабет.", посочи тя.
 
В разговора в студиото взе участие и проф. д-р Мая Константинова, ендокринолог от Университетската детска болница.  Тя е на мнение, че на много места липсват обучени кадри, които да могат да помогнат на децата в учебните заведения. По думите ѝ са малко училищата и детските градини, в които медицинските сестри имат нужния опит да са в помощ на дете с диабет.
 
„След като родителите могат да бъдат обучени, една медицинска сестра би трябвало да може да го прави", категорична беше д-р Константинова.
 
По 4-5, понякога и до 6 инжекции дневно, трябва да бъдат прилагани на децата с диабет. Необходимо е и измерване на кръвната захар, което се прави 7 пъти на ден, за да може да се адаптира лекарствената доза, която се влияе от изходната кръвна захар и от това, което детето поема като храна, обясни още ендокриноложката.
 
По инициатива на УНИЦЕФ България в областите Шумен, Сливен, Монтана и София се организира обществена кампания, която има за цел да се създаде приобщаваща среда на обучение на децата, болни от диабет. Засега инициативата се провежда единствено в детските градини, като целта на организацията е да обхване и училищата.
 
 
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Здрав ум
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter