ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

НЗОК отчете над 50 млн. лева повече приходи от здравни вноски за 2015 г.

Миглена Иванова   |   18 януари 2016   |   Коментари 0
   
   
НЗОК отчете над 50 млн. лева повече приходи от здравни вноски за 2015 г.

Източник: iStockphoto

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е преизпълнила приходите си от здравни вноски през 2015 г. с над 50 млн. лева, съобщи на пресконференция под наслов „НЗОК през 2015 г. и предстоящото през 2016 г.“ председателят на Надзорния съвет на националния фонд Кирил Ананиев.

„Ръстът на икономиката ни дава шанс да използваме тази макроикономическа среда, пречупена през дейностите на НЗОК и да увеличим бюджета”, каза Ананиев, цитиран от информационна агенция „Фокус“.

Ананиев подчерта, че 2015 г. е приключена без просрочени плащания към изпълнителите на медицинска помощ. Неплатени разходи институцията има само за периода от 1 до 15 ноември – разходи за домашно лечение, а като причина за забавените плащания той посочи забавена обработка на документи.

В края на миналата година частично са платени и задължения към чуждестранни здравноосигурителни фондове за лечение на българи в чужбина, обясни Ананиев. Припомняме, че Здравната каса беше натрупала над 160 млн. лева задължения и експерти дори предупреждаваха, че заради просрочия български граждани може и да бъдат връщани от чужди болници.

Изплатените средства обаче са много малък дял – само 14 млн. лева. Ананиев обясни, че ще се водят преговори с други здравни каси за разсрочено изплащане на дълговете.

Председателят на Надзорния съвет на НЗОК подчерта и икономиите, които Касата е направила по някои пера. От капиталовата програмата за били спестени 4 млн. лева, още толкова са и икономисаните административни разходи.

Отделно след въвеждането на електронните четци на лични карти в болниците, които тази година ще бъдат сменени с устройства за валидиране на пръстови отпечатъци, са били спестени 10 млн. лева, допълни членът на Надзорния съвет на институцията Тома Томов.

„Системата не предотвратява някой да бъде хоспитализиран. Тя регистрира това събитие, правят се контролите в система и излизат дали са дублирани”, обясни той.
 
По думите му идеята за четците за лични карти е била предложена преди 3-4 години като част от пакет от мерки, гласувани от Министерския съвет, които е трябвало да доведат до намаляване на разходите в болнична помощ.

Във връзка с въвеждането на системата за пръстови отпечатъци Григор Димитров, член на Надзорния съвет на Касата, заяви, че съветът все още няма пълните данни. „Надзорният съвет има големи проблеми с финансирането. Ще се опитаме на базата на опита за онкологията, за хемодиализа и други да създадем лимити за помощ”, заяви той.

Приоритет в работата на НЗОК за 2016 година е възможно най- ефективното изразходване на средствата, определени от бюджета, подчерта Ананиев. „Бюджетът на НЗОК е със 129 млн. лв. Повече - той е над 3 млрд. Лева“, изтъкна Ананиев.Според него бюджетът на Касата е стабилен, реалистичен и изпълним.

Ананиев припомни, че през 2016 г. финансирането от НЗОК и разпределянето на средствата ще се осъществява по два начина. „До края на февруари сме поели ангажимент заедно с Българския лекарски съюз и Българския зъболекарски съюз, с които ще трябва да направим трудната крачка в рамките на този ресурс в обемите дейност, които ще трябва да реализираме през 2016 г., при договорените с тях цени да подпишем рамков договор, който да отговаря на бюджета за 2016 г.”, коментира той.

Националният рамков договор трябва да е готов през февруари. След като той влезе в сила от 1 април, ресурсът ще се разпределя на регионалните здравни каси и те ще подписват договорите за дейностите.


Ананиев призна, че направленията са намалени с 2% през първото тримесечие, за да се спази бюджета. Преди дни Лекарският съюз алармира за намалението на направленията за специалист и изследвания и настоя броят им да се възстанови до миналогодишните нива, предвид, че бюджетът по това перо не е намаляван спрямо миналата година. Данните на съсловната организация обаче са за много по-голямо намаление на броя талони – с 16 на сто на годишна база.

Григор Димитров пое ангажимент, че ако възникне недостиг на направления, Надзорният съвет на Касата ще вземе решение за тяхното увеличаване.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Еко среда
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter