ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Д-р Шарков: За някои здравеопазването е бизнес

Puls.bg   |   09 декември 2015   |   Коментари 0
   
   
Д-р Шарков: За някои здравеопазването е бизнес

Източник: Puls.bg

Тази седмица предстои срещата на Комисията по изработването на Националната здравна карта, с която се стартират разговорите за направата й. Това заяви в сутрешния блок на БНТ зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

 

Според него целият процес може да се завърши още в рамките на този месец. По думите му Националната здравна карта ще може да се пребори и с един феномен.

 

„През последните години непрекъснато говорим за това, че броят на лекарите в България намалява, а в същото време броят на лечебните заведения се увеличава. Това е феномен. Безспорно има някакво противоречие в цялата тази история. Нека през здравната карта да поставим началото на прехода от здравеопазване като бизнес към здравеопазване като грижа за здравето на хората, защото това трябва да бъде водещото в цялата система на здравеопазването“, изтъкна зам.-министърът.

 

Той коментира и бюджета за здраве за следващата година, като обясни, че са предвидени почти 130 млн. лв. повече за Националната здравноосигурителна каса.

 

“За първи път успяхме да договорим и през Наредба 10 за лекарствените продукти фармацевтичните фирми да възстановяват през тази година между 43 и 45 млн. лв. в бюджета на НЗОК, а през следващата година сумата е по-голяма. Това са средства, които ще отидат за здравеопазване”, поясни д-р Шарков.

 

Той добави, че вече са започнали преговорите с Българския лекарски съюз и НЗОК по Националния рамков договор. След неговото валидиране и след разблокиране на резерва на обществения фонд, който е 300 млн., ще може да се гарантира непоставянето на лимити в основния пакет.

 

"Въпросът с вредните храни различните държави са решили по различен начин и България ще го реши, защото това е пътят, по който върви целият свят и затова Световната здравна организация призова всички държави да предприемат действия в тази насока", каза още лекарят.

 

По неговите думи за Министерството на здравеопазването е по-важно здравето, отколкото дали ще има някакви фискални постъпления.

 

В Унгария например ефектът от мерките е промяна в рецептурата на тези хранителни продукти, което има отражение върху здравословното състояние на хората. Страната ни ще следва тамошния модел, но законопроектът все още не е внесен в Министерски съвет и се предвиждат още обсъждания и дискусии.

 

Колкото до опасенията от закриване на заведения и практики, д-р Шарков беше категоричен, че за последните 10 години няма фалирало лечебно заведение.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Детско здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter